Yapay zeka teknolojisiyle gayrimenkul değer hesabı sunan Endeksa’nın verilerine göre, projenin ilerleyişinin duyurulduğu ocak ayından mayısa kadar bile il ve ilçe merkezlerinde yüzde 5 ila 8 arasında değer artışı sağlandı.
EVA Gayrimenkul Değerleme’nin değerleme uzmanlarından Onur Çelik, Halkalı-Kapıkule hattının geçtiği bölgelerde, pandemi sürecinde ve 6 Şubat depremleri sonrasında başta İstanbul’da yaşayanların fazla talep göstermesiyle birlikte hızlı değer artışları yaşadığını hatırlattı.
Ulaşımın bölgelerdeki gayrimenkulün değer kazanmasında önemli bir parametre olduğuna dikkat çeken Çelik, değer artışına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
Koronavirüs pandemisi ardından İstanbul’a yakın bir bölge olarak gayrimenkul, arsa ve tarım arazilerinin hızlı değer kazandığı Trakya’ya aynı zamanda sanayiciler de fabrika, lojistik merkezi gibi alanlarda yatırımlar yapıyor. Özellikle bölgede yük taşımacılığını da kolaylaştıracak yeni demir yolu hattının da bu tercihte önemli etken olduğu belirtiliyor.
Mevcut dönemde de değerlenmeye devam eden arsa alanları arasında Trakya’yı başlıca bölgelerden gösteren arsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, “İnsanlar hem yoğun şehir hayatının dışında yaşamak hem de şehir merkezine yakın olmak istiyorlar. Buralarda arayış az katlı, zemini güvenli, bahçeli vb. yapılar oluyor” dedi.
Bölgede yatırımcılar sadece gayrimenkul ve arsa alımı yapmıyor; yanı sıra tarımsal ve hayvansal üretim için de Trakya’daki pek çok alana yatırım talebi var. Bu taleple birlikte arsa fiyatlarının son dört yılda yüzde 600; tarım arazilerinin ise dekarda 10-15 katına çıkan fiyatlara ulaştığı ifade ediliyor.
Kırklareli bölgesi de yeni dönemin turizm yatırımlarında tiny house sistemiyle oluşturulan tesislerle dikkat çekiyor.
Kaynak: Haber Merkezi