Özel Haber

Yerel Medyanın Kalbine Hançer

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, "İnternet gazeteciliğinin gelişmesi için internet haber siseminden bir kişi bir ilan almak için ne yapması gerekir? Belirli tıklanma oranları öncü şart olarak en az 8 kişi 212 kanununa göre çalıştırması gerekiyor. Bu 8 kişiyi 212 kanununa göre çalıştırıldığında bunun maaliyeti 400 bin liranın altında değil. Sonuçta bunlar belli niteliğe sahip insanlar. Bunlara asgari ücret veremezsiniz." dedi.

Abone Ol

Ahmet Sütcü

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, yerel basının yaşadığı darboğazla ilgili mecliste basın toplantısı düzenledi.
Yerel basının, doğru ve gerçek habercilik yaptığını söyleyen Ekmen, kamuya yönelik tasarruf genelgesiyle yerel basına yönelik abonelik ve reklam kısıtlamasına gidildiğini söyledi. Ekmen, bir ildeki yerel gazetelerin bu duruma tepki göstermek için, aynı gün attıkları manşeti basın mensuplarına gösterdi.

Tasarruf tedbirleri nedeniyle yerel basının tamamen kapanması riskinin bulunduğunu dile getiren Ekmen, yerel basın ve internet haber sistemindeki kuruluşların reklam desteği alabilmeleri için bazı şartların yanı sıra çalışan sayısı kriterine uyması gerektiğini de belirtti. Bu şartların, yerel basın için ağır maliyetler oluşturduğuna işaret eden Ekmen, "Tasarruf tedbirleri kapsamında Basın İlan Kurumu reklamlarında yüzde 30 daralmaya gidilecek. Bir gazete ortalama 100 liralık reklam alabiliyorsa, bundan sonra ancak 70 liralık alabilecek. Bunu almak da kolay olmayacak. Şartları yerine getirseler dahi gelirlerinde yüzde 30 azalma olacak. Bu, yerel basının hayat damarlarından birini kesmek anlamına geliyor." ifadesini kullandı.

Yerel basına yönelik mevzuatın gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Ekmen, "Yerel basına yönelik destek şartlarının hafifletilmesi gerekiyor." diye konuştu.
DEVA Parti'li Ekmen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç’a, yerel basının sorunlarına çözüm bulunması için gereken adımların atılması çağrısında bulundu.

Ekmen şöyle konuştu:

‘’Anayasamızın 26. Maddesi herkesin düşüncesini açıklamasını, bunları çeşitli yollarla ama özellikle basın yoluyla yaymasını anayasal bir hak olarak garanti altına alır. Şüphesiz ki bir sözü söylemek düşünce ve ifade özgürlüğü ise bunu yaymak anayasal hak ise bunu yaymanın önündeki engelleri kaldırmak da kamu için bir zorunluluktur. Fakat merkezi iktidar bırakınız bunun önündeki engelleri aldırmak, yerel basınımızı desteklemeyi, son birkaç yıldır özellikle yerel basını adeta hedef almaktadır.’’ dedi.

‘’YEREL MEDYA HEDEF ALINMAKTA’’
‘’2021 yılında yayınlanan tasarruf genelgesinde belediyelerin ve kamu niteliğinde olan örgütlerin ve tabii ki kamu kuruluşlarının yerel basına abone olma imkânı ortadan kaldırılmıştır.’’ 

‘’2021 tasarruf genelgesinin sonuçlarını açıklar mısınız? 2021 tasarruf genelgesinden sonra kaç bakan özel uçağa binmekten vazgeçti? Kaç vali Mercedes araca binmekten vazgeçti? Cumhurbaşkanının kaç özel uçağı satıldı? Kamu kurumları beş yıldızlı otellerde keyfe keder ailecek eğitim programları yapmaktan vazgeçti mi? Bu sorularımızın cevabını bugüne kadar alamadık. Çünkü böyle bir cevap yok.  2021 tasarruf genelgesinden sonra Türkiye’de israf, gösteriş, yolsuzluk gırla devam etmiştir.  Yani kimseye uygulanmayan bir genelge 2021 de yerel basına uygulandı. Niçin bu iktidar yerel basını hedef alıyor?  Çünkü arkadaşlar ulusal medya bugün ekran oranı ve basılı gazete sayısı itibarı ile neredeyse yüzde 90 oranında kontrol altında.’’

‘’YEREL BASININ KAPATILMASI İLE KARŞI KARŞIAYAYIZ’’
Ekmen, yerel basının hem Türkiye’deki sosyolojinin farklı toplum kesimlerinin nefes alıp verebildiği bir alan hem de muhalefet açısından göreceli olarak görünür olmasından dolayı yerel basına her türlü baskının yapıldığını ileri sürdü.

Ekmen; ‘’Toplam 6 gazetede manşet, “tasarruf tedbirleri nedeni ile haber yayınlayamıyoruz özür dileriz.” Oldu. Bu ironiyi yapmak zorunda kaldılar ancak net olarak ifade edebilirim ki yerel basının tamamen karartılması, tamamen kapatılması riski ile karşı karşıyayız."

‘’YEREL BASIN SU GİBİDİR’’
2021 yılında yayınlanan tasarruf genelgesinde o dönemde Ekonomiden sorumlu bakan olan Deva Partisi genel başkanı Ali Babacan’ın yerel basına verdiği önemine değinen Ekmen: " Ali Babacan, 'Yerel basın su gibidir, en temel ihtiyaçlardan biridir ve toplumun bütün kesimleri için görünür olmanın en kolay ve en maliyetsiz olma yoludur' demişti.  Kamu Bankalarının ulusal televizyonlarda yayınladığı reklamlar. Bunlar nedense tasarruf tedbirlerine tabii olmadı.  Arkadaşlar 13 Mayıs 2004 tarihinde yayınlanan tasarruf genelgesi ile bir kere daha yerel basına abonelik, yerel basına reklam vermek kısıtlanmıştır.  Bir yerel gazete eğer basılı ilan almak istiyorsa 212 kanununa göre en az 6 kişi çalıştırmak zorunda. Bugün 10-12 kişi çalıştıran gazeteler de biliyoruz ama en az 6 kişi. En az 6 kişinin bütün giderleriyle maaliyeti 300 bin TL nin aşağısında değil. Bu gazetenin diğer işletme giderleri, kira vb. giderlerinden bahsetmiyoruz bile." dedi.

‘’BUNLARA ASGARİ ÜCRET VEREMEZSİNİZ’’  
Mehmet Emin Ekmen, "Peki bir de internet haber sistemi diye bir şey çıkarıldı. İnternet gazeteciliğinin gelişmesi için internet haber siseminden bir kişi bir ilan almak için ne yapması gerekir? Belirli tıklanma oranları öncü şart olarak en az 8 kişi 212 kanununa göre çalıştırması gerekiyor. Bu 8 kişiyi 212 kanununa göre çalıştırıldığında bunun maaliyeti 400 bin liranın altında değil. Sonuçta bunlar belli niteliğe sahip insanlar. Bunlara asgari ücret veremezsiniz.  Düşük ücret veremezsiniz. Ve bunlarla ilgili bir takım minimum ihtiyaçlarını ve giderleri karşılamak zorundasınız." diyerek konuşmasını sonlandırdı.