Devrim Kartal

Mersin Barosu'nun eski başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz, evden uzaklaştırma kararlarının, şiddet mağdurlarını korumak amacıyla alınan koruma tedbirleri olduğunu belirtti. Yeşilboğaz, 6284 sayılı Kanun kapsamında kolluk güçlerinin şiddet içerikli eylemleri önlemek için önleyici tedbirler aldığını ifade etti. Ancak, günümüzde bu tür tedbirlerin daha dikkatli ve orantılı bir şekilde uygulandığını ifade etti.

Mersin Barosu'nun eski başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz, Aile Mahkemelerinin, aile bütünlüğünü korumak adına verilen kararları gözden geçirdiğini belirtti. Yeşilboğaz “Adam eve geldiğinde eşine sadece bir yorum yapmış olabilir. Örneğin adam ‘eve geldi. Bu ne biçim yemek, böyle yemek mi olur’ dedi.  Kadın da eşini şikâyet etti. Mahkeme önceden bu adama uzaklaştırma veriyordu. Böyle aile parçalanıyordu. Böyle durumlarda, evden uzaklaştırma gibi ağır kararlar yerine, daha uygun tedbirler alınmaya başlandı. Aile Mahkemeleri, artık aileyi parçalamadan korumayı amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

Mersin, Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te Kar Yağışı Bekleniyor! Mersin, Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te Kar Yağışı Bekleniyor!

6284 sayılı Kanun kapsamında mahkemelerin daha dikkatli ve orantılı kararlar verdiğini anlatan Yeşilboğaz, bazı davalarda mahkemelerin, uzaklaştırma yerine daha uygun tedbirler alarak erkeğin zor durumda kalmasının önüne geçtiğini belirtti. Yeşilboğaz, "Örneğin, Mersin Aile Mahkemesi, bir kadının eşinin kendisini rahatsız ettiğini belirterek uzaklaştırma talebinde bulunmasına rağmen, sadece telefonla veya yüz yüze şiddet, kötü söz ve hakaret yasağı getirerek uzaklaştırma kararı vermedi. Mahkeme, kadının beyanından uzaklaştırmanın uygun olmayacağını değerlendirerek bu kararı aldı” şeklinde konuştu.

"Adam eve geldi ‘eşine insan bir güler yüz gösterir’ dedi ve eşi ile tartışırlar. Bunun için adamı evden uzaklaştırmak ağır bir karar olmaz mı?"  diyen Yeşilboğaz şöyle konuştu: “Adam eve geldiğinde eşiyle tartıştı. Mahkeme adama 3 ay evden uzaklaştırma verdi diyelim, kişi nerede kalacak? 3 aylık bir uzaklaştırma kararı, kişinin evine bakamayacağı ve ailenin bütünüyle ilgilenemeyeceği anlamına gelir. Şimdi ise, mahkemeler uzaklaştırma yerine farklı kararlar veriyor. Bu durumda evden uzaklaştırma kararı verilmesi aileyi ciddi şekilde etkilediği için mahkeme, cezayı eylemin ağırlığına göre orantılı tutmaya çalışıyor” dedi.

Kaynak: Devrim Kartal