Kolay uygulanması nedeniyle yaygınlaşan yutulabilir mide balonları, Avrupa’da yasaklanırken Türkiye de uygulamayı durdurdu. Türkiye Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, yöntemin ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirterek, reflü, gastrit, ülser gibi sorunlar tespit edilmeden uygulandığını ve mide ile bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Hürriyet’ten Özge Eğrikar’a konuşan Türkiye Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, “Uygulama kolay olduğundan genel cerrahi ve gastroenteroloji dışındaki uzmanların da yaptığı ve uygun olmayan koşullarda takıldığı gözlenince Avrupa’da yasaklandı. Türkiye de yasağa riayet etti” dedi.

Verem Hastalığında Erken Tanı Hayat Kurtarır Verem Hastalığında Erken Tanı Hayat Kurtarır

Prof. Dr. Banlı, söz konusu yöntemi şöyle anlattı ve uyardı:

“Bu uygulamada balon kapsül gibi yutuluyor, mide içinde şişiyor. 5-6 ay sonra çıkarmaya gerek olmuyor ve kendiliğinden eriyor. Reklamı çok yapıldı. Kolay bir uygulama olduğu için de talep doğal olarak fazla oldu. Ancak bu uygulamada bir nokta atlandı. İşlem yaparken, organ içinde reflü, gastrit, ülser, tümör var mı yok mu görmeden kapsül yutuluyor. Bu da mide ya da bağırsak sorunlarının oluşmasına neden olabiliyor.”

Bu uygulamanın 2024 yılında Türkiye’de 6 bin 500 kişiye, Avrupa’da ise 25 bin kişiye yapıldığı verisini paylaşan Prof. Dr. Banlı, “AB Komisyonu yutulabilir mide balonları ile ilgili nihai kararını 9 Şubat günü verecek” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi