Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) üyesi 79 ülke, ABD'nin Mahkemeye yönelik yaptırım kararına karşı ortak bildiri yayımladı. Almanya, Fransa, Belçika ve Kanada’nın da aralarında bulunduğu ülkeler, UCM'nin bağımsızlığına vurgu yaparak Washington’un baskısına karşı net bir duruş sergiledi.

ABD’nin Hamlesine Küresel Tepki

CHP Heyeti Depremin İkinci Yılında Şanlıurfa’da: “Gece Saat 04.17’de Enkaz Bölgesinde Olacağız” CHP Heyeti Depremin İkinci Yılında Şanlıurfa’da: “Gece Saat 04.17’de Enkaz Bölgesinde Olacağız”

Lüksemburg, Meksika, Sierra Leone, Slovenya ve Vanuatu'nun öncülüğünde hazırlanan ve Sierra Leone'nin BM Daimi Temsilciliğinin internet sitesinde yayımlanan bildiride, UCM'nin tarafsızlığına ve uluslararası hukuk düzenine olan desteğin devam ettiği ifade edildi. Bildiride, Mahkemeye ve personeline yönelik yaptırımların, adalet mekanizmasını baltalayacağı ve mağdurların güvenliğini tehlikeye atacağı belirtildi.

İngiltere ve Japonya Sessiz Kaldı

79 ülkenin imzaladığı bildiriyi destekleyenler arasında Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, Norveç ve İsviçre gibi ülkeler yer aldı. Ancak UCM üyesi olmasına rağmen İngiltere, Çekya, Japonya ve Avustralya’nın bildiriyi imzalamaması dikkat çekti.

UCM’den Netanyahu ve Gallant Kararı

ABD’nin yaptırım tehdidi, UCM’nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında verdiği tutuklama kararının ardından geldi. 22 yıllık tarihinde ilk kez Batı yanlısı bir lider hakkında adım atan Mahkeme, Roma Statüsü’nü imzalayan 124 ülkenin herhangi birine seyahat etmeleri halinde Netanyahu ve Gallant’ın tutuklanabileceğini duyurdu.

Washington yönetimi, UCM'nin kararına sert tepki göstererek Mahkemeye yönelik yaptırımlar öngören bir başkanlık kararnamesi imzalamıştı. Ancak 79 ülkenin ortak bildirisi, ABD'nin tek taraflı hamlelerine karşı küresel çapta bir direnişin şekillendiğini gösteriyor.

Editör: Hüsamettin Tanrıkulu