Afetler üretimi düşürdü

 Vietnam’daki şiddetli tayfunlar, küresel kahve tedarik zincirlerini sekteye uğratarak üretim maliyetlerini artırdı. Önümüzdeki dönemde bu durumun tüketicilere yansıması bekleniyor. Kahve tedarikinin yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Brezilya, son yılların en kötü kuraklıklarından biriyle mücadele ediyor. Kurak koşullar arabica kahve yetiştirilen bölgelerde verimi düşürdü. 

Muazzez İlmiye Çığ, Mersin'de Toprağa Verildi Muazzez İlmiye Çığ, Mersin'de Toprağa Verildi

Bazı tahminlere göre üretim yüzde 20 azalabilir. Etki en çok Brezilya’nın en fazla kahve üretilen eyaleti ve yüksek kaliteli arabica çekirdeğinin anavatanı Minas Gerais’te gözleniyor. Vietnam ise hazır kahvede kullanılan daha ucuz robusta çekirdeğinin dünyadaki lider üreticisi. Bu ayın başlarında ülkenin orta bölgesindeki önemli kahve yetiştirme alanları, en az 60 kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan Yagi tayfununda tahrip oldu. 

İlk değerlendirmeler, binlerce hektarlık kahve tarlası etkilendiği ve zarar gören ağaçların iyileşmesi yıllar alacağı için hem mevcut hasatta hem de gelecekteki üretim potansiyelinde önemli kayıplara işaret ediyor.

Fiyatlar son 10 yılın en yüksek seviyesinde

Brezilya’daki kuraklık ve Vietnam’daki tayfunun birleşik etkileri küresel kahve fiyatlarında keskin bir artışı tetikledi. Uluslararası Kahve Örgütü (ICO), fiyatların 2024’ün üçüncü çeyreğinde yaklaşık yüzde 20 artarak neredeyse son 10 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığını bildirdi. Uluslararası tedarik zinciri yönetim şirketi Inverto’dan Katharina Erfort, yakın zamanda fiyatların normale dönme ihtimali konusunda karamsar.

Erfort, “Kahve sektörü için hızlı bir toparlanma, arzdaki potansiyel iyileşmelerle bile olası değil” dedi ve ekledi: “Sektör, gelecekteki hasatları aksatmaya devam edebilecek aşırı hava koşullarına karşı savunmasız kalmaya devam ediyor.” Kahve tüccarları, hava koşullarına bağlı kesintilerin devam etmesi ve afetlerden sonra yeniden inşa maliyetinin fiyatları daha da yükseltmesinden kaygılı.

Kaynak: Haber Merkezi