Üyelerini küresel ticarette sınır tanımayan e-ihracat boyutuna taşımak için bir ilke imza atan AKİB, gerçekleştirdiği e-ihracat projesi ile Ticaret Bakanlığı tarafından Adana, Gaziantep, Denizli başta olmak üzere yurdun çeşitli bölgelerindeki ihracatçı birlikleri, sanayi ve ticaret odalarına örnek gösterildi.
Geçtiğimiz nisan ayında başlayan ve e-ihracata ilişkin hem satış hem de pazarlama süreçlerinin uygulamalı bir şekilde yürütülmesini temel alan projeye Mersin, Adana, Kayseri, Karaman ve İstanbul illerinden toplam 10 firma kabul edildi.
E-İHRACAT DESTEK SÜREÇLERİ İÇİN YOL HARİTASI BELİRLENDİ
Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleştirilen proje ile yüz yüze, çevrimiçi ve hibrit toplantıların yanı sıra detaylı analizler yapılarak proje paydaşı firmaların hedef pazaryerlerinde hesap açılışlarının sağlanması, hesap yönetimi konusunda gerekli mentorluk hizmetinin verilmesi, ürünlerin seçilecek pazaryerlerinde listelenmesi, uygun reklam içeriklerinin hazırlanması, hedef pazarlar ve ülkeler için rapor ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve karşılanması, e-ihracat destek süreçlerinin yönetilmesi konularında yol haritası belirlendi.
İlgili mevzuat kapsamında proje katılımcısı firmaların desteklerden faydalanabilmesi için adımlar atıldı. Eylül ayı itibarıyla proje katılımcısı firmalar e-ihracat desteklerinden faydalanmak üzere ilk adım statü başvurularını yaptı.
Yapılan değerlendirmede bir firma kapsama alındı, sekiz firma global pazar yerindeki hesap açılışlarını tamamladı. Proje paralelinde Adana, Kayseri ve Tarsus'ta sanayi ve ticaret odaları ile organize sanayi bölgelerinde farkındalığı artıran etkinlikler gerçekleştiren AKİB, kasım ayının ilk haftasında da Denizli’de Ticaret Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla Egeli ihracatçılara yönelik düzenlenecek toplantıda AKİB E-İhracat Projesi’ne ilişkin tecrübelerini paylaşacak.