Tüm dünyadaki çiftçiler çeşitli sorunlardan rahatsız. Bu sorunlar çiftçinin yaşamını dolaylı ve doğrudan etkilemektedir. Ayrıca, çiftçilik uygulamaları ve tarımın diğer yönleri kaynak ve zaman alabilir. Çiftçilerin karşılaştığı sorunlar genellikle gıda endüstrisinde fark edilmez.

Gelişmekte olan ülkelerdeki çiftçiler, yol, araç ve para eksikliği nedeniyle ürünlerini pazarlara taşımakta zorlanıyor. Genellikle ürünlerini çiftlikten yerel pazarlara yürüyerek veya bisikletle taşımak zorunda kalıyorlar, bu da zorlu ve zaman alıcı olabiliyor. Bu, gıda talebinin daha iyi olduğu yerlere taşıyamadıkları için ürünlerini genellikle çok düşük fiyatlara satmak zorunda oldukları anlamına gelir.

Çiftçiler işlerini sıfırdan başlatmak ve başarılı operasyonlara dönüştürmek için sermayeye ihtiyaç duyarlar. Bununla birlikte, borç verenler onların benzersiz ihtiyaçlarını anlamadıkları için genellikle krediye veya finansmana çok az erişimleri vardır. Finansal kaynakların eksikliği sadece verimliliği değil aynı zamanda tarımsal ürünlerin kalitesini de etkiler. Gelişmekte olan bazı ülkelerdeki çiftçiler, düşük kaliteli tarımsal ürünlerle sonuçlanan daha iyi teknolojilere, makinelere ve ekipmanlara yatırım yapmak için yeterli fonlara erişemiyor.

Tarımsal pazarlama, bir ürünün çiftçiden tüketiciye ulaştırılması sürecini ifade eder. Ürünler için alıcı bulmak, fiyat pazarlığı yapmak, malları taşımak ve kalite hakkında geri bildirim almak gibi faaliyetleri içerir. Bu sürece dahil olan birçok insan olduğu için oldukça zorlayıcı olabilir. Çiftçiler, malları için onlara adil bir fiyat öderken aynı zamanda çok ucuz veya çok pahalı satmamalarını sağlayacak alıcılar bulmak zorundadır.

Çoğu durumda, alıcı bulamadıkları için ürünlerini düşük bir fiyata satmak, hatta vermek zorunda kalıyorlar. Bu durum küçük çiftçileri kendi tüketimleri için ihtiyaç duyduğundan fazlasını üretmemeye teşvik etmektedir.

Sulamanın tarımsal üretimi iyileştirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir ve çiftçilerin gelirini artırmaya yardımcı olmak için sulama yöntemleri geliştirilmiş olsa da, çiftçilerin harcamalarına orantılı gelir elde etmelerini zorlaştıran sulamayla ilgili çok sayıda engel bulunmaktadır.

Tarımda kullanılan tohumların kalitesi, daha yüksek ürün verimi elde etmek için esastır. Tarımsal üretimde sürdürülebilir büyüme elde etmek için de önemlidir. Tohumluk üretimi kadar kaliteli tohumun dağıtımı da önemlidir. Yüksek kaliteli tohumlar, çoğu çiftçi için, özellikle marjinal ve küçük çiftçiler için, yasaklayıcı derecede yüksek fiyatları nedeniyle genellikle ulaşılamaz.