Güney Amerika ülkesi Brezilya'da cinsel taciz ile suçlanan İnsan Hakları Bakanı Silvio Almeida, Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva tarafından görevden alındı. Almeida'nın en az iki kadını taciz ettiği, bu kadınlardan birinin Irk Eşitliği Bakanı Anielle Franco olduğu ifade edilmişti. Bakan Almeida ise hakkındaki suçlamaları reddetti.

Yardım Malzemesi Taşıyan İkinci 'İyilik Gemisi' Sudan'a Uğurlandı Yardım Malzemesi Taşıyan İkinci 'İyilik Gemisi' Sudan'a Uğurlandı

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Bakan Franco, insan hakları bakanının görevden alınmasının ardından yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Lula da Silva'ya 'kararlı eylemi' dolayısıyla teşekkür etti. Almeida ve Franco, Brezilya'da ırkçılığa karşı mücadelenin önde gelen isimlerindendi. Her iki isim de Lula hükümetinin kurulduğu Ocak 2023'ten bu yana, hakkında 'darbe teşebbüsü' suçlamasıyla soruşturma yürütülen eski başkan Jair Bolsonaro'nun destekçileri tarafından saldırıya uğramıştı. The Guardian, bu sebeple, yaşanan cinsel taciz olayının Lula yönetimine 'büyük bir darbe' olduğu değerlendirmesine yer vererek Siyah hakları hareketinin de olayı dehşetle karşıladığını aktardı. 

FEDERAL POLİS SORUŞTURMA BAŞLATTI

Brezilya Devlet Başkanı Lula, dün akşam yayınladığı açıklamada, "Bakan Silvio Almeida'ya yönelik ciddi iddiaların ışığında ve kendisini görüşmeye çağırmamın ardından... onu görevden almaya karar verdim" ifadelerini kullandı. Lula, açıklamasında, Almeida'nın görevde kalmaya devam etmesinin 'cinsel taciz suçlamalarının doğası göz önünde bulundurulduğunda kabul edilemez hale geldiğini' vurguladı.

Federal polisin cinsel taciz suçlamaları hakkında soruşturma yürüttüğünün hatırlatıldığı açıklamada, "Federal hükümet, insan haklarına olan bağlılığını yineler ve kadınlara yönelik her türlü şiddetin tolere edilmeyeceğini bir kez daha teyit eder" denildi. 

FRANCO'DAN AÇIKLAMA

Bakan Franco, Lula'nın kararını açıklamasından yaklaşık bir saat sonra cinsel taciz suçlamalarına ilişkin ilk kez konuştu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Franco, şiddetin göreceleştirilmesinin ya da önemsiz gibi gösterilmesinin kabul edilemez olduğuna vurgu yaparak, şiddete maruz kalan kişileri suçlama, itibarsızlaştırma, baskı altına alma ya da konuşmaya zorlama teşebbüslerinin de bir o kadar uygunsuz olduğunu söyledi, bunun sadece şiddet döngüsünü devam ettirdiğine dikkat çekti. 

İnsan Hakları Bakanı Almeida'ya yönelik suçlamalar, perşembe günü ülke gündemine gelmişti. Brezilya'nın Metrópoles internet sitesinin haberinde, Almeida'nın cinsel şiddete maruz kalan kadınları korumak için çalışan 'Me Too Brasil' platformuna şikayet edildiği belirtildi. Haberde kaç kişinin tacize uğradığı bilgisi verilmese de Franco'nun da bu isimler arasında yer aldığı ifade edildi. Bu iddiayı daha sonra ülkedeki başka haber mecraları da gündeme taşıdı. UOL haber sitesi, bir gün sonra yayınlanan haberinde, Almeida'nın bakanlık çalışanlarına zorbalık ettiği iddiaları ile karşı karşıya olduğunu aktardı. 

Haberlerde, söz konusu cinsel taciz olaylarının geçen yıl yaşandığı ve başka bakanlıkların yanı sıra Devlet Başkanı Lula'nın eşi ve aynı zamanda Bakan Franco'nun arkadaşı olan Rosângela da Silva'ya da rapor edildiği bilgisi verildi. 

Kaynak: Haber Merkezi