Ahmet Sütcü

Mersin Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat, emlakta doğrulanmış ilan uygulamasının detaylarını paylaştı. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) devreye girmesiyle birlikte, ilanların denetleneceğini vurgulayan Canpolat, "Mevzuata aykırı davrananlar için her bir ihlal başına 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek" şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanlığı'nın taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik değişikliğiyle piyasada güvenilirlik sağlanmasının, tüketici haklarının korunmasının ve kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilmesinin amaçlandığını belirten Canpolat, emlakçılara getirilen "doğrulama yükümlülüğü" nün doğru bir adım olduğunu ifade etti.

Ali Boltaç: "O Koltuktan Kurtardılar Beni" Ali Boltaç: "O Koltuktan Kurtardılar Beni"

Canpolat, 15 Eylül 2024 tarihinde uygulamaya alınacak olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin, emlak ticaretinde yılbaşından itibaren zorunlu hale geleceğini söyledi. Bu uygulamayı Tüm Emlakçılar Odası olarak talep ettiklerini belirten Canpolat, "Vatandaşlarımız, sosyal platformlarda çok sayıda dolandırıcılık olayına maruz kalıyordu. Kopyala-yapıştır yöntemiyle pek çok kişi mağdur oluyordu. İlan doğrulama sistemi ile bu sorunların önüne geçilecek" şeklinde konuştu.

Canpolat, sistemin mülk sahipleri ve emlak ofisleri için önemli değişiklikler getireceğini ifade ederek, "Yeni sistemle birlikte, mülk sahiplerinin izni olmadan internet portallarında ve sosyal medya mecralarında mülk ilanı paylaşılması yasaklanacak ve ihlallerde para cezası uygulanacak" dedi. Ayrıca, mülk sahiplerinin internet portallarında ilan verebilmek için emlak ofislerine vekalet vermeleri ya da yetkilendirilmiş bir belge sunmaları gerekeceğini belirtti. Canpolat, emlak ofislerinin, mülk sahiplerinden yetkilendirme sözleşmesi almadan ilan kabul etmeleri ve bu ilanları internet portallarında yayınlamaları durumunda 10 bin liradan başlayarak 158 bin liraya kadar yükselen kademeli cezalara tabi olacaklarını kaydetti.

Kaynak: Ahmet Sütcü