Yiyeceklerin termik enerjisi dediğimiz kavram çok önemlidir. Çünkü termik enerji metabolizma hızını arttıran besinlerin kalori yakımını destekleyen özel bir fizyolojik ve metabolik destektir. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Bir öğünü yedikten sonra o öğün içinde bulunan makro besin öğeleri dediğimiz karbonhidrat, protein ve yağların sindirimi, emilimi ve metabolizması sırasında bazal metabolizma hızına ek olarak enerji harcamasını arttıran duruma besinlerin termik enerji etkisi deriz.Hep duyarsınız proteinli bir besin yediğinizde vücudun kalori harcama yeteneği biraz daha artar diye bu çok doğrudur. Genel olarak proteinlerin termik enerji etkisi yüzde 12 kadardır. Bunu karbonhidratlar izler ve karbonhidratların termik enerjiye etkisi yüzde 6'dır.

“Çok yiyip hemen yatmak reflüyü tetikliyor” “Çok yiyip hemen yatmak reflüyü tetikliyor”

En düşük termik enerji etkisine sahip besin öğesi yüzde 2 termik etkiyle yağlardır. Yani yüksek yağlı ve karbonhidratlı beslenme metabolizmayı yükseltmez. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.Ancak şunu unutmamak gerekir ki, biz bir öğünde ya da bir günde sadece protein sadece karbonhidrat ve sadece yağ yemeyiz. Bu sebeple tek başına bir besin öğesinin değil karışık bir beslenmenin termik etkisi oldukça önemlidir.

Eğer dengeli bir karbonhidrat, protein ve yağ içeren bir beslenmeniz varsa bu beslenmenin termik enerji etkisi yüzde 10 kadardır.Bu nedenle öğünlerde biraz yüksek protein ve daha az karbonhidrat ve yağ planlamak vücudun bazal metabolizma hızından bağımsız olarak kalori yakma hızında olumlu etki yaratacağı söylenebilir.

EKSTRA KALORİ YAKTIRAN 5 BESİN

Bazı besinlerin besin öğelerinden farklı olarak termik enerji etkileri yüksektir. Bu 5 süper besini düzenli tüketmek ekstra 150-200 kalori yakmanızı sağlar.1. Polifenoller içeren kakao2. Kapsaisin içeren kırmızı acı biber3. Kafein ve klorojenik asit içeren kahve4. Epigallokateşin 3 gallat içeren yeşil çay5. Sinnamik asit içeren tarçın* Süte kakao, çorbalara acı kırmızıbiber, ara öğünlerde kahve ve yeşil çay, yeşil çaya tarçın ekleyerek vücudunuzda ekstra kalori yakmayı sağlayabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi