Erdoğan konuşmasında İsrail'e gitme projesini iptal ettiğini, Türkiye'nin İsrail devletiyle sorunu olmadığını ancak İsrail'in Filistin'e karşı "bir örgüt gibi davrandığını" söyledi. Erdoğan, 7 Ekim'deki saldırılar ve İsrail'in Gazze'ye süren bombardımanının ilk günlerinde taraflara itidal çağrısında bulunmuş ve şiddetin sona ermesi için diplomatik çabalara başlamıştı.

Erdoğan dün de Türkiye’nin “canlı kalmış ölülerle dolu bir dünyada hakikati haykırmaya ve bunun için siyasi, diplomatik ve gerekiyorsa askeri tüm yolları devreye sokmaya hazır olduğunu" belirtti.

İsrail, tepki göstererek Erdoğan'ın sözlerini reddettiklerini belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat"Hamas, IŞİD'den beter, alçak bir terör örgütüdür" dedi.

İngiltere ve ABD basını

New York Times, "İsrail'e saldıran Türkiye lideri Hamas'ı savundu" başlığıyla yaptığı haberde Erdoğan'ın ABD dahil diğer NATO ülkeleriyle arasındaki gerilimi artıracak pozisyonlar aldığını öne sürdü.

Erdoğan'ın yorumlarının diğer Batılı ülkelerin tutumlarıyla "tam bir tezat oluşturduğunu" söyleyen New York Times, konuşmanın Arap ve Müslüman dünyasının bazı kısımlarında yaygınlaşan duyguları yansıttığını belirtti.

Haberde Erdoğan'ın İsrail ziyaretini iptal etmesinin yanı sıra Hamas ile bağlarını sürdürdüğüne dikkat çekildi, Hamas üyelerinin sık sık Türkiye'de vakit geçirdiği ve grubun çoğu liderinin 7 Ekim saldırısı sırasında Türkiye'de bir toplantıya katıldığı belirtildi.

Öte yandan Erdoğan'ın NATO müttefikleriyle Rusya konusunda da görüş ayrılıkları yaşadığı ve Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye devam ettiği hatırlatıldı.

Türkşeker duyurdu: 1350 kişi işe alınacak Türkşeker duyurdu: 1350 kişi işe alınacak

İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, Erdoğan'ın İsrail ve müttefiklerine yönelik eleştirilerini artırmasının ardından Türk borsalarında düşüş yaşandığını aktardı.

Kaynak: Haber Merkezi