Ev Sahiplerine Turistik Kiralama İçin Yeni Düzenleme: İzin Belgeleri Zorunlu!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uzun süredir tartışılan konu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) sonunda masaya yatırıldı ve ev sahipleri için yeni sorumluluklar getiren bir düzenleme kabul edildi. Yeni düzenleme kapsamında, ev sahipleri turistik kiralama faaliyetlerini yürütmek için gerekli belgeleri ilgili bakanlığa 30 gün içinde bildirmek zorunda kalacaklar. Bu süre içinde bildirimde bulunmayan veya eksik belge sunan ev sahiplerine idari para cezaları uygulanacak.

Kiralamak İçin İzin Belgeleri Zorunlu Hale Getirildi

Düzenleme ile birlikte, turistik kiralama yapacak ev sahipleri için kiralamaya izin belgesi alma zorunluluğu getirildi. İlgili bakanlık tarafından verilecek olan bu izin belgesi için tüm kat maliklerinin onayı gerekecek. Kiralamalar, A grubu seyahat acentaları aracılığıyla yapılacak.

Kimler İzin Belgesi Alabilir?

Biden'dan 'Adaylık' Açıklaması Biden'dan 'Adaylık' Açıklaması

Yüksek nitelikli konutlar için izin belgesi düzenleme şartları olmadan izin belgesi alınabilecek.

Para Cezası Uygulamaları

  • İzinsiz kiralama yapan ev sahiplerine 10 bin lira idari para cezası uygulanacak.
  • Ev sahiplerinin 15 gün içinde izin belgesi almadan kiralama yapmaları halinde 500 bin lira para cezası uygulanacak.
  • Belgesiz kiralama yapanlar, üçüncü kişilere kiralama yapanlar ve aracı hizmet sağlayıcılar farklı tutarlarda para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar.

Sınırlı Kiralama Hakkı

Yeni düzenleme ile birlikte ev sahipleri, bir yıl içinde konutlarını yalnızca dört defa kiraya verebilecekler. Bu sınırı aşan ev sahiplerine 1 milyon lira para cezası uygulanacak.

Yaptırım Detayları

  • Gerekli bilgilerin 30 gün içinde bildirilmemesi veya eksik bildirilmesi durumunda 50 bin lira para cezası uygulanacak.

Yeni düzenlemenin detaylarıyla ilgili olarak ev sahipleri ve ilgili tarafların zamanında gerekli işlemleri yapmaları önem taşıyor. Bu düzenlemenin, turistik kiralama sektöründe düzeni sağlamak ve vergi mevzuatına uyumu artırmak amacıyla hayata geçirildiği belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi