Sekhmet, eski Mısırlıların tanrılara karşı olan görevlerini yerine getirdiğinden emin olmaktan sorumludur. İsmi basitçe, karakterinin yıkıcı yönüne uygun olarak “güçlü, kudretli” anlamına gelmektedir. Dişi aslan kafası ve kadın vücudu ile temsil edilir.

Güneş tanrısı Ra’nın kızı ve Ptah’ın eşi olarak kabul edilmektedir.25 Eski Mısır’da salgın hastalıklar çok sık görülürdü. Tanrıça Sekhmet hem yıkıcı hem de iyileştirici yönü ile bir taraftan bulaşıcı hastalıklara neden olurken diğer taraftan bu hastalıkların şifasını sağlardı. Vebalar genellikle “Sekhmet habercileri” olarak anılıyor.

Yaşamı ve ölümü elinde tutan bu tanrıça, yaşamı koruma ayrıcalığına ve felaketler gönderme gücüne sahiptir. “Salgın hastalıkların hanımı” lakabıyla da bilinen tanrıçanın gönderdiği görünmez okların insanların hasta olmasına hatta ölümüne yol açtığına inanılmaktaydı.

Sekhmet rahipleri tapınaklarda insan ve hayvanlar için şifa veren ilaçlar hazırlamaktaydı. Sekhmet rahipleri, mevsimsel salgınları önlemek için “Sekhmet'i yatıştırmak” adlı ritüeller gerçekleştirirdi. Sekhmet’in yanı sıra, Heka, Serket (aynı zamanda Selket olarak da bilinir), Sobek ve Nefertum gibi bir dizi başka önemli şifa tanrıları da vardı.

Tüm bu ritüelleri tıbbın modern tarihine gelene dek efsanelerde izler taşıyıp, ilham olmaya devam etti.