Özgür Özel'den Merih Demiral'a Verilen Cezaya Tepki Özgür Özel'den Merih Demiral'a Verilen Cezaya Tepki

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK’ün Açık Radyo’nun lisansını ''toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten'' 5 gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle iptal ettiğini X hesabından duyurdu.

Taşcı’nın açıklaması şöyle:

''RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Gerekçe, kurulun daha önce verdiği ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten’ 5 gün program durdurma cezasına uymayıp, yayını sürdürmesi. Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayını kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı.''

RTÜK, Açık Radyo'ya "Açık Gazete" programının 24 Nisan 2024 tarihli yayınında yer alan ifadelerin, 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinin ihlali gerekçesiyle idari para cezası ve beş günlük yayın durdurma cezası vermişti. Karara gerekçe olarak programda bir konuğun “…Ermeni, yani Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. Yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da yasaklandı biliyorsunuz Ermeni soykırım anması” şeklindeki ifadeleri ve programcıların bir düzeltme girişiminde bulunmaması gösterilmişti.

Açık Radyo, verilen cezayı hatalı bulduğunu ve hukuki yollara başvuracaklarını belirtmişti. Radyo, ilk yayınından bu yana ifade ve basın özgürlüğünü savunduğunu, bu doğrultuda yayın yaptığını vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi