Büyükşehir Belediyesi olarak, üretime katkıda bulunmak ve üreticiye destek olmak anlamında çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Seçer, olumsuz ekonomik koşullardan en çok üreticinin etkilendiğini belirtti. Türkiye'nin oldukça verimli toprakları olduğunu söyleyen Seçer, 10-20-30-50 yıllık bir program çerçevesinde doğru tarım politikalarına geçmesi gerektiğini ifade etti. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin güçlü bir belediye olduğunu vurgulayarak 'Mersin'i yöneten de güçlü bir belediye başkanıdır. Kadrosu, güçlü ve bilgili insanlardan oluşmaktadır' diye konuştu.
Haber: Derya Özgür
Başkan Seçer: 'Çiftçilerimiz ve üreticilerimiz zor günler yaşıyor'
Büyükşehir Belediyesi olarak, üretime katkıda bulunmak ve üreticiye destek olmak anlamında çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Seçer, 'Büyükşehir Belediyesi'nin, çalışmalarında en başarılı olduğu sahalardan biri de Mersin tarımına ve hayvancılığına yaptığı katkıdır. Mesela, Bakanlık seviyesinde bir proje olan 'Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim' projesi, Mersin'in küçükbaş hayvan popülasyonunda damızlık hayvan popülasyonunu geliştiren bir projedir. Söz konusu projeyle, her yıl 60 üreticiye 25'er adet küçükbaş hayvan veriyoruz' dedi.
'Bölgemiz bal üretimine uygun bir bölge'
Bal Sağım Çadırı ve Ceviz Fidanı Dağıtım Projelerinden 300 üreticinin bal sağım çadırı, 520 üreticinin de 15 bin 143 adet ceviz fidanı alacaklarını hatırlatan Seçer, Erdemli'den ceviz fidanı talebinde bulunan 149 üreticiye 4 bin 399 adet ceviz fidanı verdiklerini söyledi. Seçer, 'Bölgemiz bal üretimine de uygun bir bölge. Toroslar bizim için çok büyük bir nimet' diye konuştu. Bal üreticilerinin girdi maliyetlerindeki sıkıntılarına da değinen Başkan Seçer, en önemli konulardan birinin bu ürünü pazarlamak olduğunun altını çizdi. Bu konuda ise yakın zamanda olmak üzere Yenişehir Menteş'te açılacak Kooperatif Pazarı'ndaki satış noktasında üreticilerin ürünlerini pazaralayabileceklerini belirterek kooperatiflerin ürün pazarlamada yararlandığı elektronik alışveriş desteğinin bal üreticileri için de verilebileceğini söyledi.
'Üretmezsek başka ülkelere bağımlı oluruz'
Çiftçinin üretiminin ne kadar önemli olduğunun, pandemi döneminde tüm yönleriyle anlaşıldığını vurgulayan Seçer, Türkiye'nin tarım kökenli bir ülke olduğunu, ancak tam anlamda tarım ülkesi denilemeyeceğini de ifade ederek, 'Her ne kadar ürettiğimiz ürünler tartıda ağır, pahada hafif olsa da, hayatta kalabilmemiz için üretimin olması lazım. Çünkü, üretmezsek aç kalırız ve başka ülkelere bağımlı oluruz' dedi.
Türkiye'de her 4 kişiden birisinin tarımda çalıştığını, her 3 kişiden birisinin ise direkt veya dolaylı olarak tarımdan geçindiğini ve hem belediyelerin, hem de merkezi hükümetin tarıma bu anlamda destek olması gerektiğinin altını çizen Seçer, 'Ben belediye başkanıyım, ama meslek itibarıyla Ziraat Mühendisiyim. Türkiye'nin, 10-20-30-50 yıllık bir program çerçevesinde, doğru tarım politikalarına geçmesi gerekir. Doğru politikalar uygulandığı zaman, bunun tabi ki ilk başta bazı sıkıntıları olabilir, ama bu sıkıntılar halka düzgün bir şekilde anlatılırsa, karşılığını mutlaka bulursunuz' ifadelerini kullandı.
Adem Kurt: 'Başkanımızı her zaman üreticinin yanında görmekten mutluyuz'
Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, Seçer'in her zaman üreticinin yanında olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü, 'Vahap Başkanımı göreve ilk geldiği günden beri; sahada, kırsalda, köylünün, çiftçinin, arıcının, hayvancının yanında görmekten mutluyuz. Daha önce arıcılarımıza bir ekipman desteği vermişti. İkinci desteği bal sağım çadırı oldu. Desteğin devam edeceği konusunda kendisinden sözü de aldık.' Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle Yenişehir'de, Mezitli'de ve Tarsus'ta Bal Evleri açtıklarını belirten Kurt, Ürettikleri balları, polenleri, arı sütünü önce Türkiye'ye sonra da tüm dünyaya ulaştımak için beraber yol alacaklarını söyledi.
Kendi ürettikleri hakiki balı tüketiciye ulaştırmak için Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle Yenişehir'de, Mezitli'de ve Tarsus'ta Bal Evleri açtıklarını kaydeden Kurt, 'Ürettiğimiz ballarımızı, polenlerimizi, arı sütümüzü inşallah önce Türkiye'ye, sonra da dünyaya ulaştırmak için beraber yol alacağız' diye belirtti.
Üreticiler destekten memnun
Ceviz üreticisi Hayriye Akça, 'Sayın Başkanıma, çiftçilik hayalimi gerçekleştirmemde yardımcı olduğu için, ön ışık olduğu için teşekkür ediyorum' dedi.
Bal sağım çadırı alan Şadiye Çelik isimli üretici ise, arıcılığı tek başına sürdürdüğünü belirterek 'Sizlerin yardımıyla ben ayakta durmaya çalışıyorum, ama bu yardımların artarak devam etmesini diliyorum. Özellikle biz balımızı üretiyoruz, ama satmakta sıkıntılar çekiyoruz. Çünkü toplu satışlarımız cüzi fiyatlarda oluyor. Güncel fiyatlara biraz daha yakın olursa biz ürünlerimizi daha güzel değerlendireceğiz ve daha çok ilerleyeceğiz' ifadelerini kullandı.