Kadri Duman

"Maliyet 7 Lira, Fabrika 5 Liraya Alıyor: Çiftçi Eziliyor"

Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, 27 bin üyesi olan Mersin Ziraat Odası’nın aktif olarak 20 bin çiftçiye hizmet verdiğini ve özellikle son dönemde en büyük sıkıntının şeftali fiyatlarında yaşandığını söyledi. Yılmaz, şeftalinin bahçede düşük fiyatlara satıldığını ancak marketlerde fiyatların 4-5 katına çıktığını belirtti. Türkiye'deki 11 meyve suyu fabrikasının şeftaliyi maliyetinin altında, 5 liraya aldığını, oysa şeftalinin üretim maliyetinin 7-8 lira olduğunu kaydeden Yılmaz, bu durumun çiftçiyi zor durumda bıraktığını vurguladı. "Maliyetin altındaki bu fiyatlarla çiftçi nefes alamıyor. Fabrikaların baskısı, maliyetlerin altındaki alım fiyatları çiftçiyi iyice çıkmaza sürüklüyor," dedi.

Yılmaz, çiftçilerin ekonomik sıkıntılarını daha da derinleştiren bu durumun devam etmesi halinde iflasların kaçınılmaz olduğunu belirtti. Çiftçilerin, diğer bankalardan kredi alarak bir bankadaki borçlarını kapatmaya çalıştığını anlatan Yılmaz, bir çiftçinin durumunu özetleyerek şunları söyledi: "Bir çiftçimiz, borcunu ödeyebilmek için sürekli başka bankalardan kredi çekmek zorunda kalıyor. Bu durum sürdürülemez hale geldi. Eğer bu böyle devam ederse çiftçiler iflas edecek, arazilerini satmak zorunda kalacak."

Whatsapp Image 2024 09 06 At 16.02.55

"Üretim Azalacak, Çiftçi Kalmayacak"

30 Ağustos Zafer Kupası'nda Şampiyon Menteş Spor Oldu 30 Ağustos Zafer Kupası'nda Şampiyon Menteş Spor Oldu

Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, çiftçilerin sorunlarının giderek arttığını ve bu durumun önümüzdeki 5 yıl içinde üretim yapan çiftçi bulmanın zorlaşacağını ön görüyor.  Yılmaz, “5 yıl sonra üretecek çiftçi bulamayacağız. Böyle bir sürece doğru gidiyoruz. Çiftçiler, 5 yıl içinde arazilerini satmak zorunda kalacak ve belediyelerde iş arayacak. ‘Yeter ki bana bir iş verin,’ diyerek asgari ücretle sokak temizlemeye razı olacaklar. Ziraat Odamıza her gün birçok çiftçi, geçinmek için ek iş istiyor. Gençlerimizi üretimde tutmaya çalışıyoruz ama bu çabalar yeterli olmuyor,” şeklinde konuştu.

"Çözüm Bekleniyor"

Yılmaz, tarım sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak ve çiftçilerin yaşadığı bu ekonomik zorlukları aşabilmek için acilen önlemler alınması gerektiğini belirtti. Ürün fiyatlarının dengelenmesi, fabrikaların alım fiyatlarının artırılması ve çiftçilerin finansal desteklere erişimlerinin kolaylaştırılması gerektiğini ifade etti. Yılmaz, devletin ve ilgili kurumların çiftçilere yönelik destek programlarını gözden geçirmesi gerektiğini, aksi takdirde tarım sektörünün büyük bir krize sürükleneceğini söyledi.

Kaynak: Kadri Duman