Pandemi döneminde popüler hale gelen motokuryelik birkaç yıl içinde hızla gelişip önemli bir sektör haline geldi. Sigortalı çalışan motokurye sayısının 140 bin olduğu, sigortasız çalışanlar da eklendiğinde bu sayının 350 binleri bulduğu tahmin ediliyor.

Herhangi bir şirkette ücretli olarak çalışan motokuryeler açısından vergilendirme yönünden herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Çünkü, şirkette ücretli olarak çalışan motokuryelere ödenen ücretler, gelir vergisine tabi tutuluyor ve ilgili şirket tarafından beyan edilerek vergi dairesine ödeniyor.

İşverene bağlı olmadan çalışan motokuryelerin ise vergi ödeme konusunda sorunlar ortaya çıkıyor. Bu şekilde devamlı motokurye faaliyetinde bulunulması ve gelir elde edilmesi halinde, elde edilen gelirin ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekiyor. Bu da ticari kazanç sahibi olarak mükellefiyet kaydı, defter tutma, beyanname verme gibi birçok vergisel yükümlülüğün yerine getirilmesini içeriyor.

Mersin Uluslararası Limanı'na 'Altın Ödül' Mersin Uluslararası Limanı'na 'Altın Ödül'

Torba yasa teklifi ile motokuryelerin sosyal medya fenomenleri gibi gelir vergisi kapsamına alınması ancak daha basit bir vergilendirme usulüne tabi olmaları ve belli bir tutara kadar sadece stopaj yoluyla vergilendirilmeleri için düzenleme yapılacağı ifade ediliyor.

Söz konusu düzenleme yasalaştığı takdirde, motokuryelerin aynı sosyal medya fenomenleri gibi Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açtırmaları ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatı sadece bu hesap aracılığıyla tahsil etmeleri gerekiyor.

Bankalar, bu kapsamda açılan özel hesaplara aktarılan hasılat tutarları üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yaparak, beyan edip vergi dairesine ödemekle yükümlü olacaklar.

2025 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BEKLENİYOR

Bu hesapta toplanan yıllık brüt hasılatın ilgili yıl itibarıyla belirlenen tutarın (2024 yılı için 3 milyon lira) altında kalması halinde, motokuryeler banka tarafından %15 oranında vergi kesintisi yapılan söz konusu gelirleri için beyanname vermeyecekler.

Kazanç toplamı ilgili yıl itibarıyla belirlenen tutarı (2024 yılı için 3 milyon lira) aşan motokuryelerin ise, elde ettikleri gelirlerin tamamı için yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekecek.

Motokuryelik faaliyetini gelir vergisi kapsamına alması öngörülen düzenlemenin 2025 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi