Topluluk önünde konuşmada başarı sağlamak için önce HEDEF KİTLENİZİ TANIYIN. Kim olduklarını biliyorsanız, izleyiciye sunum yaparken kendinizi daha rahat hissetme olasılığınız yükselir. Bu şekilde mesajınızı onlara uygun bir tonda hazırlayabilirsiniz belki de heyecanı azaltmak için mizah kullanabilirsiniz. Tartışmayı planladığınız konuyu dinleyicilerinizin anlama düzeyini değerlendirerek başlayın. Bu, vermeniz gereken arka plan mikta-rını ve daha profesyonel mi yoksa gündelik mi olmayı hedeflemeniz gerektiğini belirleyecektir.

Topluluk önünde en deneyimli konuşmacının bile etkili olabilmesi için PRATİK YAPMASI gerekir. Konuşmanızın sahte bir sunumunu önceden yapın, böylece bilgileri tutarlı ve net bir şekilde organize edip etmediğinizi belirleyebilirsiniz. Hayali bir dinleyici kitlesiyle veya bir aynanın önünde yüksek sesle konuşmak faydalı olabilir, ancak dinleyici olarak destekleyici bir iş arkadaşınızın veya aile üyenizin yardımıyla pratik yapmak daha da etkilidir.

Topluluk önünde konuşmada geri bildirimi kendi avantajınıza kullanın. İster pratik yapıyor olun ister sunum yapıyor olun, GERİ BİLDİRİM İSTEYİN. Bu yapıcı eleştiri, gelecekteki sunumlarınızı geliştirmek için kullanabileceğiniz belirli örnekleri içerebilir. Arkadaşlarınız çok fazla 'hımm' veya 'biliyorsun' dediğinizi söylü-yorsa, geri bildirimi kişisel algıla-madığınızdan emin olun. Yorumlarını gelecekteki sunumlara entegre edin ve arkadaşınıza veya ekibinize size paha biçilmez geri bildirimler verdikleri için teşekkür edin.

Topluluk önündeki konuşmanızı KENDİNİZE AİT YAPIN. Kendi kişiliğinizi veya yeteneğinizi eklediğinizde hedef kitleyle bağlantı kurmak daha kolay olabilir. İster doğal olarak komik ister empatik biri olun, mesajınızı iletirken kişiliğinizin parlamasına izin verin. Özgün ve uygun olun; çalışmanızı olumsuz etkilemek yerine geliştirebileceği durumlarda mizahı kullanın. Konuşurken bir PowerPoint sunusu kullanırsanız, sözcüğü sözcüğüne okumadığınızdan, sununuzu hayata geçirmek için resimler veya videolar kullandığınızdan emin olun. İnsanların daha sonra sizinle iletişime geçebilmesi için iletişim bilgilerinizi sunumun sonuna eklemek isteyebilirsiniz.

Topluluk önünde sunumda GÖZ TEMASI KURUN. Dinleyicilerinizle göz teması kurmak

aslında kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Çünkü söylediklerinizi anlayıp anlamadıklarını veya daha fazla açıklama yapmaları gerektiğini anlayacaksınız. Konuşmanızın veya sunumunuzun önceden provasını yapmak, göz teması kurma konusunda kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Dedikleri gibi, etkili iletişimin çoğu beden diline dayanır. Bakışlarınızı odanın içinde hareket ettirmek izleyicilerinizin kendilerini daha ilgili hissetmelerine yardımcı olabilir ve bu da sizin daha güvende hissetmenizi sağlar.

Topluluk önünde konuşurken SAHNEYİ KENDİ AVANTAJINIZA KULLANIN. Sunumdan önce nerede konuşacağınızı bilin. PowerPoint sunumunuzun sağlanan ekipmanla çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Odanın nasıl kurulacağını bildiğinizden emin olun. Zaman kısıtlamalarını, konuşmanız sırasında insanların yemek yiyip yemeyeceğini ve ne tür bir mikrofon kullanacağınızı sorun. Sahnedeyken alanın sahibi olun. Dinleyiciler arasındaki diğer insanlarla göz teması kurmak için farklı alanlara yürüyün. Beden dilinizin farkında olun. Kollarınızın gevşek bir şekilde sarkmasına izin verin. Sırtınız düz, mükemmel bir duruşla ayakta durun. Gülümseyin.