Eğitim sadece notlar ve sayılar değildir. Onların ötesinde geleceği şekillendirmekle ilgilidir. Geleneksel kalıplardan kurtularak ve mesleki eğitimin değerini anlayarak gençlerimizi daha parlak, daha mutlu geleceklere yönlendirebiliriz. Mesleki eğitim , öğrencilerin güçlü yönlerini erken tespit etmelerine olanak tanıyarak ve onları gerçek dünyadaki zorluklara karşı donatarak eğitim ortamında devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Herkesin meslek liselerine alındığı ve mezun edilerek diploma verildiği bir anlayışla değişim olmaz.
Meslek Liseleri Bugünkü Yapısıyla Kaynak ve Zaman İsrafından Başka Bir Şey Değil…
Mesleki eğitim, öğrencileri belirli bir ticaret veya meslekte bilgi, eğitim ve uygulamalı becerilerle donatmak için tasarlanmış beceriye dayalı bir program olmalıdır. Genellikle teknik veya kariyer eğitimi olarak adlandırılan bu eğitimin özü, salt teorik bilgiden ziyade uygulamaya dayalı eğitim sağlanmasında yatmaktadır.
Sanayici ağırlıklı iş camiası önce MESLEK LİSELERİNDEKİ eğitimin niteliğinin artırılması konusunda isteklerde bulunmalıdırlar. Aksi takdirde 7’yi 2’ye bölemeyen diplomalı topluluklardan hiçbir fayda göremezler.
Meslek Lisesi Mezunlarından 4 Yıllık Örgün Eğitime Devam Edenlerin Sayısı Çok Düşük…
Meslek ve ticaret okulları kişiyi iş piyasasına hazırlamalı. Bu, mezunların mezun olduktan hemen sonra bir işi kabul etmeye hazır oldukları anlamına gelir. Meslek okulları öğrencilere kendi teknik alanları dahilinde eğitim vermek için sektördeki işverenlerle de çalışmalıdır. Mezun işe geçişe hazır olduğunda meslek okulu mezunlarının geçişleri sorunsuz olur. Bu da meslek liselerinin eğitim anlayışı ile sağlanabilir. Meslek okulları gerçek hayattan örnekler ve donanımlarla eğitim vermelidir.
Öğrenciler laboratuvar çalışmaları ve deneyimler yaşamalıdır. Mesleki okul, öğrencileri gerçek dünyadaki durumlara hazırlayan uygulamalı eğitim sunmalıdır. Uygulamalı eğitimle öğrenci, giriş seviyesi mesleki kariyere ulaşmada bir adım önde olur. Aslında temel sorun ilk ve orta öğretimdeki yetersiz eğitimdir.
“Meslek Liseleri Memleket Meselesi” sözüne sakın inanmayın. Meslek Liselerini memleket meselesi olarak görseler eğitimin kalitesini yükselterek katkı sunmaya çalışırlar. Meslek Lisesi mezunlarının bugün nerelerde olduğuna bakmak sonucu ortaya koyacaktır. Elbette istisna da olsa bu işi doğru yapan okullar var. Ancak son derece azınlıkta. Eğitimin gözyaşları bir türlü durmak bilmiyor.