Ahmet Sütcü

Türkiye’nin en yoğun nüfuslu şehri olan İstanbul ve İzmir’den sonra daha fazla su birim fiyatı ödemeleri hakkında Mersin halkı oldukça şikâyetçi. 30 Büyükşehir’in su tarifeleri incelendiğinde en pahalı suyu kullanan ikinci kentin Mersin olduğu ortaya çıkarken büyükşehir belediyesinin art arda sulara zam yapması vatandaşın belini bükmeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi’ ne bağlı Su ve Kanalizasyon (MESKİ)’in internet sitesi incelediğinde 1.madde de belirtilen su ücreti 2024 yılı Ocak ayı su ücreti olup 2024 yılında bu ücretlere aylık (TÜFE+ÜFE ) / 2 oranında artış uygulanıyor. Geri Dönüşüm Suyu Bedeli yıllık belirlendiği aylık artış uygulanmadığı yer alıyor. Mesken ve işyerlerine gelen faturalar incelendiğinde ise, aynı şartlar olmasına rağmen her ay düzenli olarak fatura yükseliyor.

2023'ün Ocak ayından itibaren Ekim ayı sonuna kadar MESKİ'nin giderlerinde yüzde 84 artış yaşandığına dikkat çeken Seçer, 1 metreküp suyun maliyetinin şu anda 30.20 TL, satış fiyatının ise 25.35 TL olduğunu söyleyerek, vatandaşa suyu maliyetinden 5 lira daha ucuza ulaştırdıklarını belirtti

İkinci El Araç Satışında ‘Güvenli Ödeme Sistemi’ Hayata Geçiyor İkinci El Araç Satışında ‘Güvenli Ödeme Sistemi’ Hayata Geçiyor

SUYA MAHKEME KARARI İLE ZAM YAPMIŞTI!
Mersin’de Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Vahap Seçer, su zammının 2023 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olacak şekilde uygulanmasını istemiş Cumhur İttifakı’nın karşı çıkmasına rağmen mahkemeye gitmiş, yargı kararı sonrası su faturalarına her ay TÜFE ÜFE/2 oranında ve ek olarak yüzde 25 zam yapılması kararlaştırılmıştı.  

SUYUN METREKÜPÜ NE KADAR?
Halen; MESKİ’nin ücret tarifesine göre en çok su tüketen grup olan 31-75 metreküp arasındaki meskenlerden bir metreküp için atıksu bedeli dahil 25 lira 10 kuruş ücret alınırken, bu rakamın üzerine her ay artan enflasyon ile TEFE – ÜFE/2 oranında zam geliyor. Bu zam ile su ücretleri ortalama 80 lira 86 TL’ye gelirken, yüzde 25’lik ek zam ile bu rakamın 90 TL’yi bulduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Ahmet Sütcü