Bu sene ikincisi düzenlenen Adrafest, 9 Ağustos’ta Adramytteion Kazı Evi’nde açılış konseriyle başladı. 18 Ağustos’ta Burhaniye Ören Meydanı’nda Adra Festival Orkestrasının kapanış konseriyle sona erdi.

Ülkemizin değerli keman virtüözü Cihat Aşkın, Gazete Sanat’la yaptığı röportajda, festivalin Sabriye Çelik Uğuz ve Murat Özgen’in Ören Adramytteion kazısından yola çıkarak geliştirdikleri kültürel bir fikirden doğduğunu ifade ederken festivalin bu seneki dönüşüm temasını şu şekilde açıklamaktadır: “Dönüşüm, topraktan çıkan kültürün günlük yaşama katılışını ifade ediyor. Bu süreç, kültürün ve sanatın, insanların gündelik hayatlarının ayrılmaz bir parçası haline gelmesini ve sosyolojik olarak bunun incelenmesini hedefliyor. Festivalimiz, kültürel değerlerin sadece geçmişe ait kalmayıp, bugünkü toplumsal yaşamla nasıl etkileşime girdiğini ve bu etkileşimle nasıl bir dönüşüm geçirdiğini ortaya koymayı amaçlıyor.”

Cihat Aşkın önderliğindeki Adrafest Festival Akademisi bir yandan Oda Müziği ve Orkestrası Kampı düzenleyip genç müzisyenlerin ulusal ve uluslararası ünlü müzik eğitmenlerinden ders almalarını sağlarken diğer yandan da genç müzisyenlerle usta müzisyenleri konserlerde buluşturup, öğrendiklerini uygulama, halkla bütünleştirme ortamı yaratmaktadır.

Festivale ülkemizden ve dünyanın çeşitli ülkelerinden kendi dallarında üstat on altı müzisyen katıldı. Genç müzisyenlere verdikleri eğitimler yanı sıra onlarla birlikte Balıkesir, Edremit, Burhaniye, Havran, Gömeç ve Ayvalık’ın değişik yerlerinde halka ücretsiz konserler vererek, klasik müziği halkla buluşturdu.

Konserler yanı sıra panel, seminer ve atölyeler gerçekleştirildi.

Edremit Körfezi’nin kadim kültürüne dikkat çekilirken, günümüzde de yapılabilecekler için farkındalık oluşturuldu.

Adrafest Festival Akademisi, bölgede klasik müzik alanında çalışan toplulukları da festival kapsamına aldı.

Ayvalık’tan, Ayvalık Sebahat-Cihan Şişman Güzel Sanatlar Lisesi ve Zeytin Çekirdekleri Oda Müziği Topluluğu, Burhaniye Kent Konseyi Kadın Korosu ve benim de üyesi olmaktan onur duyduğum Ayvalık Kültür ve Sanat Derneği (AYKÜSAD) Acapella Korosu, 10 Ağustos’ta Adramytteion Kazı Evi’nde verdikleri konserle festivalin bir parçası oldu.

Tülin Özdem’in koro şefliğinde verdiğimiz konserde Türkçe, Yunanca, İtalyanca ve İngilizce çok sesli şarkılar seslendirdik. Eklemedir Koca Konak, Ötme Bülbül, Luci Care Luci Belle, Can’t Help Falling in Love, Pez Mou Mıa Lexe, Min Ton Rotas Ton ve Kardeşin Duymaz parçalarını söyledik.

Kardeşin Duymaz Eloğlu Duyar parçası final parçasıydı ve izleyicilerin telefon ışıkları eşliğinde hep bir ağızdan seslendirdik.

Koro şefi Tülin Özdem’in becerisi, sabrı ve emeği, koro üyelerinin bir yaz boyunca sıcak demeden şeflerine ayak uydurma çabası izleyicilerin alkışlarıyla ödüllendirildi.

Festival, üstat ve genç müzisyenleriyle, birçok yerde verdiği konserle halkla bütünleşti. Dönüşüm temasını hayata geçirdi.

İyiliğe, güzelliğe, şefkate, dayanışmaya, paylaşmaya, emeğin kıymetini bilmeye dönüşüm…

Nedim İnce

Altınoluk / 19. 08. 2024