Memleket kurban bayramının 4 gün mü, tüm hafta birleştirilip 9 gün olarak kutlanacağını nefesini tutmuş beklerken Mersin Şehircilik ve Çevre Müdürlüğü internet sitesinde 12 Haziran 2024 günü hayli ilginç bir ilan yer yayınlanıyordu…

İlanla son bir yıldır tartışma konusu yapılan ve Edremit körfezinden Aydıncık’ a kaydırılması planlanan balık çiftlikleri hakkındaki ÇED raporunun nihai aşamasına geçildiği duyuruluyor ve şöyle deniyordu:

“MERSİN İli AYDINCIK, ilçesinde AGROMEY GIDA VE YEM SAN. TİC. A.Ş.tarafından yapılması planlanan Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilmiş olup,

Söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere ÇED Yönetmeliği'nin 14.Maddesi (1) no'lu bendi kapsamında Bakanlıkta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde on (10) takvim günü görüşe açılmıştır. Bakanlığa/Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne iletilen görüşler projeyle ilgili karar alma sürecinde dikkate alınacaktır. Görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na veya MERSİN Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat edilebilir.”

Ege’ deki turizm bölgelerinden sepetlenen balık çiftlikleri Antalya gibi turizm başkentine buyur edilmeyeceğine göre yeni adres olarak sahipsiz Mersin’ den daha uygun neresi olabilir ki? Haklı dokundurmalarını duyar gibiyim…

Ancak kör gözüm parmağına dercesine ilanda verilen 10 Takvim günü tam da 9 günlük bayram tatiline denk getirilmesi, bu kadar da olmaz ki dedirtecek cinsten…

Neden mi?

12 Haziran günü yayınlanan ilanda verilen 10 takvim gününün bitimi 22 Haziran (Cumartesine denk geldiği için 24 Haziran olarak kabul edelim)

Kurban bayramı 16 Haziran’da başlıyor ve resmen idari izinle birleştirilip 24 Haziran sabahı sona eriyor…

9 günlük tatile denk gelen bu 10 takvim günü içinde ister kurum ister şahıs kim veya kimler görüş bildirebilecek?

Yanıtları duyar gibiyim…

O nedenle sahipsiz Mersin’e geçmiş olsun dileklerimi iletmekten başka elimden bir şey gelmese de balık çiftliklerinin neden önce Bodrum’dan şimdi de Edremit körfezinden Mersin’ e transfer edildiklerine dair tamamıyla ÇED dosyasından alıntılardan oluşan bazı bilgileri paylaşmakta yarar görüyorum…

**

Aydıncık’ a taşınması planlanan ve ÇED raporuna itiraz için bayrama denk gelen 10 günlük süre verilen Agromey şirketine* ait balık çiftliklerinin Edremit körfezinden Aydıncık’a taşınması ile ilgili Tarım bakanlığı görüşünü Balıkesir Valiliği Tarım İl Müdürlüğü resmi yazıyla şöyle bildiriyor:

“Ülkemiz Turizm öncelikleri göz önüne alınarak Edremit Körfezi sınırlarında ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği Bakanlığımız politikaları arasında yer almadığından…”

İfade her türlü izahtan vareste ama ben yine de tercüme etmeye çalışayım;

Edremit körfezi turizm öncelikleri arasında yer aldığı için balık çiftliklerini buradan kaldıralım. Peki, nereye taşıyalım?

Nükleer santralden çimento fabrikalarına kadar her türlü sorunlu yatırımı yığdığımız Mersin diye sahipsiz bir il var. Oranın batısına daha önce yaptığımız gibi bu balık çiftliklerini de kaydıralım.

Tarım bakanlığı şirketin Aydıncık Yenikaş Soğuksu mevkiine çiftliklerini taşıma talebini uygun buluyor ve uygunluk yazısı ile gelen talebe istinaden Mersin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yatırıma izin veriyor.

Tesisler için kullanılacak teknelerin personel, yem, hasat edilen balıkların sevkiyatı gibi lojistik faaliyetleri için de zaten Çimento Fabrikasının liman olarak kullandığı Yeşilovacık Balıkçı Barınağı belirleniyor..

 Yeşilovacık Su Ürünleri Kooperatifi de ÇED dosyasına giren yazıdan da görüleceği gibi Yeşilovacık Balıkçı barınağının lojistik amaçlı kullanılmasına onay veriyor..

Görüşü sorulan Turizm Bakanlığı resmi yanıtını merak ediyorsanız onu da vereyim:

“Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda adı geçen proje alanının Bakanlığımızca ilan edilen Turizm Merkezi veya Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kıyısında yer almadığı tespit edilmiştir”

“Turizm kenti” olacağız diye yola düşenlere, AKP döneminde karar vericilerin iktidar ve bürokrasinin Mersin’ e bakışını merak edenlere ithaf edeyim istedim…

**

ÇED dosyasında balık çiftliklerini Edremit’ ten Aydıncık’ a kaydıracak Kılıçlar Holding’e ait Agromey şirketinin yöre halkına sunduğu havuçlarla ilgili yer alan taahhütler de oldukça keyif verecek cinsten..

Taahhütleri okuduğumda bir an Türkiye’ de değil, AB ülkelerinden birinde miyim diye sormadan edemedim..

Duy da inanma dedirtecek cinsten vaatler şöyle sıralanıyor.

*İşe alımlarda yöre halkına öncelik verilecek,

* İhtiyaç duyulan işler için gereken nitelikler, başvuru zamanı, başvuru şekli yerel halka duyurulacak,

*İş ilanlarının yöre halkına duyurulması için iş ilanları halkın sık olarak ziyaret ettiği yerlerde ilan edilecek,

* İşe alım süreçleri şeffaf bir şekilde yürütülecek,

*Mal ve hizmet alımında mümkün olduğu oranda yerel firmalara öncelik verilecek,

*Çalışacak personele koşullar hakkında yeterli bilgilendirme yapılacak,

* İhtiyaç duyulan mal/hizmetlerin neler olduğunun yerel firmalara duyurulacaktır.

Önceki ÇED dosyalarında da yer alan bu tür taahhüt sayılacak vaatlere geçmişte ne kadar uyulduysa burada da o denli uyulacağından emin olabilirsiniz..

Bu da benim taahhüdüm olsun…

*Bu günlerde el değiştiren Agromey şirketi Mersin STK’ larının özellikle de 2008’ de sözcülüğünü üstlendiğim balık çiftliklerinin Mersin’ e konuşlandırılmasına karşı çıkan Mersin Platformu müştereklerinin yabancısı değil..

Daha önce Mersin kökenli Yahya Akel ve eşinin sahibi olduğu gruba ait olan şirket 2024 Mart ayında Orhan Kılıç’ a ait Kılıç Holding’ e satıldı. Orhan Kılıç’a ait Kılıç Holding, işte o 2008 yılında tüm Mersin dinamiklerini balık çiftlikleri istilasına karşı bir araya getiren ve geçici de olsa püskürttüğümüz girişim..