Bazen takdirli dinleme veya dikkatli dinleme olarak da adlandırılan AKTİF DİNLEME, kiminle iletişim kurduğunuza, onlarla etkileşime geçerek, sorular sorarak ve yeniden ifade ederek yakından dikkat etmek anlamına gelir. Aktif dinlemeyi uygulamak muhataplarınıza saygı duymanızı sağlayabilir ve çalışmanızda anlayışınızı artırabilir. Aktif olarak dinlerken konuşmacıya odaklanın ve cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi dikkatinizi dağıtacak şeylerden kaçının.
İletişim kurmanın doğru yolunu kullanmak önemli bir beceridir. E-postalar, mektuplar, telefon görüşmeleri, yüz yüze toplantılar veya anlık mesajlar yoluyla iletişim kurmanın yararları ve dezavantajları vardır. Hedef kitlenizi, hangi bilgileri paylaşmak istediğinizi ve bunu paylaşmanın en iyi yolunu göz önünde bulundurduğunuzda iletişim kurmak daha iyidir. Örneğin, potansiyel bir işverenle iletişim kuruyorsanız resmi bir e-posta göndermek veya onu telefonla aramak daha iyi olabilir. İşyerinde, karmaşık bilgileri e-posta yerine şahsen veya video konferans yoluyla iletmeyi daha kolay bulabilirsiniz. Anlık mesajlar aracılığıyla iletişim kurabildiğinizde uzaktan işyeri arkadaşlıkları kurmak daha kolaydır.
Dürüstlük ve nezaket gibi dostane özellikler, iletişim kurarken güvenin ve anlayışın geliştirilmesine yardımcı olabilir. Olumlu bir tavırla iletişim kurmaya çalışmak, açık fikirli olmak yararlıdır. Birine nasıl olduğunu sormak, konuşurken gülümsemek veya iyi yapılan bir işi övmek gibi küçük hareketler, arkadaşlarınız ve yöneticilerinizle verimli ilişkiler kurmanıza yardımcı olabilir. Çevrenizle yaptığınız geçmiş konuşmalarınız hakkındaki küçük, düşünceli ayrıntıları hatırlayarak dostluk pratiği yapabilirsiniz. Örneğin, bir iş arkadaşınız size çocuğunun doğum gününün yakında olduğunu söylerse ve siz onunla daha sonra tekrar bağlantı kurarsanız, ona doğum günü partisinin nasıl geçtiğini sorabilirsiniz.
İletişimin bir kısmı beden dili, yüz ifadeleri ve göz teması gibi sözsüz ipuçlarıyla gerçekleşir. Birini dinler-ken, onun söylediklerine ve sözsüz diline dikkat etmeyi seçebilirsiniz. Kültürel veya yetenek farklılıkları nedeniyle herkes aynı fiziksel hareketleri göstermediğinden, başkalarını vücut dillerine göre yargılamamak önemlidir. Konuşurken net ve duyulabilir olun. Konuşma sesinizi, başkalarının sizi çeşitli ortamlarda duyabileceği şekilde ayarlamak bir beceridir ve etkili iletişim kurmak için kritik öneme sahiptir.
İletişim becerisinde SAYGININ önemli bir yönü iletişimi ne zaman başlatacağınızı ve yanıt vereceğinizi bilmektir. Bir grup ya da etkinlik ortamında, başkalarının sözünü kesmeden konuşmasına izin vermek, saygıyla bağlantılı gerekli bir iletişim becerisi olarak görülür. Saygılı bir şekilde iletişim kurmak aynı zamanda başka biriyle geçirdiğiniz zamanı akıllıca kullanmak anlamına da gelir; konunun dışına çıkmamak, net sorular sormak ve size sorulan sorulara tam olarak yanıt vermek.
Empati sahibi olmak, başkalarının duygularını anlamakla kalmayıp aynı zamanda paylaşabilmeniz anlamına da gelir. Bu iletişim becerisi hem ekip hem de bire bir ortamlarda önemlidir. Her iki durumda da, diğer insanların duygularını etkili bir şekilde okuyup tercüme etmeye ve uygun bir yanıt seçmeye çalışırsınız. Örneğin, birisi öfkesini veya hayal kırıklığını ifade ediyorsa empati, onun duygularını kabul etmenize ve yaymanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda birisinin kendini olumlu ve coşkulu hissettiğini anlayabilmek, fikirleriniz ve projeleriniz için destek almanıza yardımcı olabilir.