İkinci tur seçimlerinden sonra Recep Tayyip Erdoğan üçüncü kez cumhurbaşkanı oldu.

Kılıçdaroğlu ile arasında yaklaşık dört puan fark vardı.Esasen ilk turda da aynı oranda bir fark vardı.

Her iki adayda puanlarını aynı oranda artırmış.

Burada yok devletin imkanı kullanılmış,yok oylar çalınmış tartışmalarını bir kenara bırakarak Kılıçdaroğlu neden kaybettinin nedenlerini açıklamaya çalışacağım.

Aslında Kılıçdaroğlu seçimlerde çok çalıştı. Tüm enerjisini vermedi dersek yalan olur.

Ama biz gelin önce aday sürecini şöyle filmi geriye doğru sararak anlatalım.

Herşey Kılıçdaroğlu'nun mecliste yaptığı bir konuşmada Ak parti sıralarından 'aday olacak mısın'diye sataşmasına verdiği cevapta gizli.O tarihte Kılıçdaroğlu 'ne biliyorsunuz aday olmayacağımı'diyerek aday olacağının sinyalini vermişti.

Daha sonraki süreçte özellikle Meral Akşener 'kazanacak aday 'vurgusu yaparak İmamoğlu ve Yavaş'ın kazanabileceğini söylemişti.

Kılıçdaroğlu her iki adayın belediye başkanlıklarına devam edeceklerini söyleyerek kapıları kapatmıştı.

Meşhur 2-6 Mart sendromunda Meral Akşener adeta zehir zemberek bir açıklama yaparak masayı devirmiş ve Kılıçdaroğlu'na kapıları kapatmıştı.

Bu süreç İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhur başkanı yardımcılıkları verilerek aşılmıştı.

Ama bu süreçte hem İyi Parti büyük bir yara almış,hemde İyi parti içinde Kılıçdaroğlu aleyhine bir havanın hakim olmasına sebep olmuştu.

Seçimlerde İyi partili bir çok seçmen ya sandığa gitmemiş,gidenlerin bir kısmı da Kılıçdaroğlu'na oy vermemiştir.

Çünkü Meral Akşener 'in bu çıkışı millet ittifakında derin yaralar açtı.

Seçime kısa süre kala bunu toparlamak kolay olmadı.Evet daha sonra Meral Akşener canı gönülden Kılıçdaroğlu'nu destekledi ama demek ki tabanını tam olarak ikna edemedi.

Çünkü kafalarda bir kere Kılıçdaroğlu kazanamaz imajı yaratılmıştı.

Bu birinci nedendi Kılıçdaroğlu'nun kaybetmesinde.

İkinci ama daha önemli neden özellikle Davutoğlu ve Babacan'ın partilileri büyük oranda Kılıçdaroğlu'na oy vermedi.

Kendilerine göre daha muhafazakar olan, kendileri gibi gördükleri Erdoğan'a oy verdiler.

Zaten gerek ilk turda,gerekse ikinci turda Davutoğlu ve Babacan'ı bir iki ortak miting haricinde sahada göremedik.Ben her ikisinin de tek başlarına miting yaptıklarına şahit olmadım.

Çünkü bu iki partiye hatta Saadet partisi dahil öyle fazla milletvekili kontenjanı verildi ki,artık bu partilerin sahada çalışmalarına gerek kalmadı.Çünkü yerleri garantiydi.

İşte bu üç partiye haddinden fazla millet vekili kontenjanı verilmesi CHP'den aday olmak isteyenlerinin de küsmesine neden oldu.

Bu adaylık bekleyen CHP'lilerin bir kısmının oylamaya gitmeyerek kenara çekildiğini gördük.Özellikle diğer partiden aday gösterilen bazı kişilere geçmişi ile ilgili yapılan suçlamalar ayrıca bardağı taşıran bir neden olarak chp seçmeninin kafasını karıştırdı.

Tüm bunları üst üste koyduğumuzda her iki tarafta da Kılıçdaroğlu aleyhine bir durum oluştu.

Başka bir neden de Zafer partisiyle yapılan anlaşma Kürt seçmeninin ikinci turda sandığa gitmemesiyle izah edilebilir.Kürt seçmenlerden bir kısmı özellikle kayyum ile ilgili maddeden dolayı tepki olarak oy vermeye gitmedi.Sinan Oğan'a oy veren kitlenin tüm tahminlere karşı Erdoğan'a oy verdikleri istatistiklere bakınca kolayca görülebilir.Bu durumda Zafer partisine oy verenlerin Kılıçdaroğlu'na kitlesel bir katkısının olmadığı,ayrıca bu ittifakın Kürt seçmen üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu görüldü.

Kılıçdaroğlu'nun kazanamamasının nedenlerinin biriside verilen vaatlerin inandırıcı olmaması.Daha önceki yazımın birinde de bahsettiğim gibi verilen bazı vaatler ne yazık ki biraz seçmen nezdinde afaki karşılandı.Devletin bütçesinde ne kadar imkan var bunu bilmeden,gerekli araştırmayı yapmadan verilen vaatlerin halk nezdinde inandırıcılığı olmazdı.Nihayette olmadı.Halk deprem konutlarından bir kısmının parasını kendilerinin ödeyeceğini bile bile halktan hiç para almayacağım diyen Kılıçdaroğlu yerine Erdoğan'ı tercih etti.Özellikle deprem bölgesinde Erdoğan'a verilen destekte bunu gördük.

Tabi montaj videolar ile Kılıçdaroğlu'nu terörle iltisaklı gösteren kara propoğandaların ne kadar etkili olduğunu özellikle ilk turda şahit olduk.Özellikle kırsal kesimde bu büyük oy kayıplarına neden oldu.İkinci turda Kılıçdaroğlu bu algıyı kırmaya çalıştı ama başarılı olamadı.

Daha bir çok neden sayabiliriz ama bunca emek ve özverili çalışma Kılıçdaroğlu'nun kazanmasına yetmedi.Çünkü Kılıçdaroğlu sadece bir tek adayla yarışmadı, hem devletle,hem ortaklarıyla,hemde kendi partilileriyle yarıştı.Sonuç ise büyük bir hüsranla sonuçlandı.Adam üçüncü kez cumhurbaşkanı oldu.