Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş 3. Madde de bir cümlenin sorunlu olduğu gerekçesiyle değişmesini istedi.Devletin milleti olmaz gibi biraz kafa karıştırıcı bir cümle sarfedince büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi.Halbuki daha önce Hüdapar genel başkanı Yapıcıoğlu’nun anayasanın 4. maddesinin değiştirilmesini istediğinde buna karşı çıkmıştı.İlk dört madde ile ilgili bir çalışmamız yok demişti.Hatta aynı cümleleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da dile getirmişti.Peki bu meyanda demeçler varken şimdi bu üçüncü madde de bir cümlenin değiştirilmesini istedi.Bu cümleyi sorunlu olarak gördü.Kurtulmuş sıradan bir insan değil.Meclis başkanı.Anayasayı savunmak için bir görev yapmaktadır.Anayasa değiştirilmez mi?Tabiki değiştirilebilir.Hele hele bir darbeden sonra çıkmış bir anayasanın değiştirilmesi,daha adil, demokratik ve hukuk ilkelerine uygun hale getirilmesi hepimizin önceliği olmalı.Ama anayasayı kendi siyasi hedeflerine alet ederek bir çalışma varsa bu kabul edilebilir değildir.

      Numan Kurtulmuş gelen tepkiler üzerine geri adım atarak 3. madde ile bir şey söylemediğini diyerek ortamda beliren gerginliği yumuşatmaya çalıştı.Hatta Kutulmuşa külliyeden de tepki geldi.Mehmet Kurum dolaylı olarak Kutulmuşu tenkit etti. CHP genel başkanı Özgür Özel’de Kurtulmuşa büyük tepkiler verenler arasında. Cumhur ittifakı ortağı MHP’de Kurtulmuş’un demecini eleştirdi.Şu an hala tartışmalar devam ediyor.Basın ikiye ayrılmış vaziyette. Kimi zımnen Kutulmuş’u desteklerken,başka bir grup basın buna şiddetle karşı çıkıyor.Son zamanlarda bu ilk dört madde tartışma konusu yapılıyor.Bu özellikle karın ağrısı olanlar tarafından ısıtılıp ısıtılıp karşımıza çıkarılıyor.Sanki ülkenin bu hale gelmesinde anayasa sorumlu.Zaten anayasayı kevgire çevirdiler.Kuşa döndü.

       Hükümet anayasayı değiştirmek istiyor. Gayet normal.Ama anayasalar sadece hükümetin veya bir partinin iki dudağı arasında olmamalı.Anayasalar konsesyus ile geniş bir tabanla çıkarılmalıdır.Sadece siyasi partiler değil stk larda bu işin içinde olmalıdır.

Tabana yayılmayan ve geniş bir kitle tarafından benimsenmeyen anayasa değişiklikleri sakat oluyor.Daha sonra tekrar değiştirilmek için bir tartışma yapılıyor.Sorun sadece anayasa değiştirilmesiyle sınırlı kalmıyor.Burada amaç bağcıyı dövmek olursa işte o zaman güven problemi yaşanabilir.Bu tür tartışmalar karşıya güven verilerek aşılabilir.Elini taşın altına koymayanların hiç bir zaman söz hakkı olmaz.Herkesin bu konuda fikirlerini beyan etmesi ve tartışmaya katılması gerekir.

        Anayasayı korumakla görevli Anayasa mahkemesi içinde sık sık ağır suçlamalar yapılıyor.Bana göre şu anda anayasa değişikliklerini gündeme getirenlerin iki amacı olabilir.Birincisi cumhurbaşkanı Erdoğan’ı üçüncü kez tekrar seçmenin yolunu açmak. Çünkü anayasaya göre bir cumhurbaşkanı iki kere oluyor,üçüncü kez seçilebilmesi için ya 360 veya 400 milletvekiline ihtiyaç var.Şu andaki Cumhur ittifakının gücü yok.Birazda anayasa değişikliği ile destek amaçlı DEM’e göz kırpıyor Cumhur ittifakı.Hatta MHP genel başkanının DEM ile tokalaşmasının anayasa ile ilgili olduğu söyleniyor.Velhasıl bu anayasa değişiklikleri ile ilgili tartışmalar ülkemizde ki ekonomik krizi örtmek için bulunmaz kaftan gibi görülüyor.Keşke önce mevcut anayasa tam uygulansaydı da daha sonra değişiklik gündeme gelseydi.Bu kısır bir döngüdür.