Dr. Haluk BOZDOĞAN, Mahmut TAT, Ali BOLTAÇ, Opr. Dr. Mehmet Yunus SEVEN

       31 Mart 2024 Yerel Seçimlerine bu gün itibariyle 42 gün kaldı. Tarsus’ta yazı dizimin birincisinde dört ayrı partiden dört adayın alacağı seçmen oylarında büyüklü küçüklü oy potansiyellerinde dalgalanmalar olacağını vurgulamıştım. Oy dalgalanmaları adayların çalışmalarının artmasıyla daha da belirginleşmeye başladı. Yarın 20 Şubat’ta Tarsus’ta yarışacak dört siyasi partinin Meclis Üyeleri Listesi seçim kuruluna verilerek basında yer alacak. Aldığımız bilgilere göre tamamı değilse de onlarca kişinin hangi listelerde yer alacağını biliyorum. Fakat yazılarımda esas olan seçim ve seçmen gerçeklerinin durumunu anlatmanın dışına çıkmak istemiyorum. Yerel seçime giderken adayların başarı durumlarına göz atalım…

       Tarsus Belediye Başkanı; Dr. Haluk BOZDOĞAN (MEMLEKET PARTİSİ)

       Tarsus’un mevcut Belediye Başkanı Dr. Haluk BOZDOĞAN, 2019’da Cumhuriyet Halk Partisine 40 yıl sonra belediyeyi kazandırmıştı. Kimileri ne kırk yılı diyebilir. Evet, tam 40 yıl, 1979’dan 2019’a kadar 40 yıl geçmişti. Ben SHP dönemi seçimini CHP olarak kabul etmiyorum. 1980 Askeri Darbesi sonrası CHP ve diğer kapatılan tüm siyasi partilerin yeniden açılması kararı 12 yıl sürmüştü.  1992 Aralık ayında teşkilatlanmaya başlayan CHP, Tarsus’ta yerel seçimleri 1979 sonrası ilk kez 2019’da kazanmıştı. Tarsus CHP Yönetimlerinin adamcı siyaseti ve kimler teşkilatın başında ise kendilerine yakın isimleri aday gösterme hevesleri ve parti içi ÇİRKİN yarışları yüzünden CHP’deki ayrışmalar sonucu yerel seçimde asla birinci parti olamıyordu. Fakat genel seçimlerde 7 Haziran 2015 Genel Seçimi HARİÇ, birinci parti hep CHP idi…

       Dr. Haluk BOZDOĞAN, 5 yıldır belediyeyi bazı alanlarda çok iyi yönetti, bazı alanlarda çok kötü yönetti. Kötü dediğimiz alanlarda gerçeği söylersek; bazı çıkarcı guruplar ve kesimler kendisini hiç rahat bırakmadılar. Başkanın etrafında güvenecek adam yoktu, Belediye Ekibini kuramadı. Seçilen meclis listesine CHP Yönetimi yüzünden tek bir isim dahi verememişti. Toplumda belediye başkanı olmadan önce mesleği gereği yaptığı hizmetler ve yoksullara yaptığı yardımlar açısından asla kötülenmeyen bir kişidir. Bu nedenle, CHP kendisini yeniden aday göstermese de seçmende geçmişten bu güne karşılığı olan bir başkandır. Seçmen karşılığını BELGELERSEK, CHP’nin genel seçimde aldığı ortalama 60 BİN oyun üzerine 35 BİN oy katarak 2019 yerel seçiminde 95 BİN küsur oy ile seçimi kazanmış, ardındaki rakibini 83 BİN’de bırakmıştı. Buradan çıkacak sonuç nereden bakarsanız bakınız 35 BİN sağlam oyu olan bir aday. Hangi partiye gitse bu oyu alacaktır.

       Dr. Haluk BOZDOĞAN en güçlü rakibi Cumhur İttifakı Adayı Mahmut TAT ile birlikte seçime % 50, % 50 önde başladılar. BOZDOĞAN belediye başkanı olmasının avantajlarını, TAT ise iktidar partisinin içinde olduğu Cumhur İttifakının adayı olduğundan % 50 şansla seçime başladı. BOZDOĞAN Meclis Üyesi Listesinde yarın 35 BİN seçmen sayısına artı kazandıracak siyasetin önde isimlerini değerlendirebilirse seçimi kazanma şansı çok artacaktır. BOZDOĞAN’ı kendi menfaatleri uğruna ve kendi listesinden seçilip, “seçim sonrası CHP’ye ve AKP’ye geçeriz” diyen kötü niyetli çevreler Memleket Partisine geçtiğinden bu yana çok rahatsız ediyorlar. Eğer oyun içindeki bu oyunları sağlam, güvenilir, samimi ve dürüst siyasilerden oluşan bir liste ile bozarsa; BOZDOĞAN yine en şanslı aday konumuna yükselebilir…

       İnşaat Mühendisi Mahmut TAT (Milliyetçi Hareket Partisi)

       Mahmut TAT; yukarıda belirttiğim gibi İktidar Partisinin içinde bulunduğu Cumhur İttifakının adayı. AKP ve MHP İlçe Başkanları ve Adaylarının tamamıyla birlikte yapılan programlara uyarak çalışıyor. Mahmut TAT 1994 yerel seçimleri sonrasında SHP Döneminde (1989-1994) hazırlanan Tarsus İmar Planını ve Alt Yapı Planını çok iyi uygulayan ve Tarsus’ta yüksek kat inşaatlarını başlatan belediyeciydi. Burhanettin BOCAMAZ ile yaşadığı anlaşmazlıklardan dolayı belediyeden istifa etti. Sonra yeniden MHP’de Mersin İl Başkanlığı yaparak CHP’li Belediye Başkanı Macit ÖZCAN ile arayı 13 BİN’lere indirecek kadar MHP’ye başarı kazandırsa da MHP’nin 2014’te Mersin Büyükşehir Adayı yine Burhanettin KOCAMAZ oldu. Mahmut TAT’a yine haksızlık yapılmıştı. CHP’nin Kalesi Mersin’de MHP oylarını resmen yükseklere uçurmuş ama yine adaylığı tepside KOCAMAZ’a sunmuşlardı. Ülkücüler çalışıyor KOCAMAZ aday yapılıyordu. MHP’ye adaylık açısından bu dönem “adalet geldi, hak yerini buldu” diyebiliriz. Ayrıca MHP’de kim aday gösterilirse gösterilsin EĞER GÖSTERİLEN ADAY PARTİLİYSE ayrışma değil, birleşme oluyor. Zira KOCAMAZ partili değildi ve ayrışmalar oluyordu…

       Mahmut TAT; çoğunluğu Tarsus Ülkü Ocakları Başkanlığı yapmış aday adayı arkadaşları ve AKP’nin aday adaylarıyla birlikte topluma tam bir bütünlük sergileyerek çalışıyor. Çalışmaları çok kalabalık katılımlarla gerçekleşiyor. Özellikle kırsal kesimlerde iktidarın gücünden faydalanmak isteyen seçmenlerin ilgi odağı haline geldi. Eğer Meclis Listesini de halkımıza güven veren ve nitelikleriyle, başarılarıyla layık kişilerden oluşturursa seçimi kazanmayı garantiledi diyebiliriz. Bu sonuç yarın meclis listeleri açıklandıktan sonra kesinleşecektir. Zira CHP’nin listesine karşılık MHP-AKP İttifakı daha vasıflı ve güvenilir bir liste çıkarırsa Tarsus seçmeni yıpranan isimleri değil güvenilir isimleri tercih edecektir…

       İş Adamı Ali BOLTAÇ (Cumhuriyet Halk Partisi)

       Ali BOLTAÇ, yerel seçime % 25 şans ile giriyor. CHP’den seçilen ama aday gösterilmeyince Memleket Partisine geçerek adaylığını devam ettirecek olan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk BOZDOĞAN 35 BİN sağlam oylarının üzerine CHP oylarını da neredeyse ortadan bölecek mi? Bu bölünmeyi ancak Ali BOLTAÇ’ın hazırlayacağı Meclis Üyesi Listesi engelleyebilir. Şu gerçeğe de değinelim, Ali BOLTAÇ’ın Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Koordinasyon Başkanlığı yaptığı zaman içinde Haluk BOZDOĞAN’a karşı yaptığı ve kimilerince yaptırıldığına inanıldığı yanlış çıkışlar ve yanlış siyaseti yüzünden Haluk BOZDOĞAN CHP’den istifa etmişti. BOZDOĞAN; “eğer BOLTAÇ değil bir başka aday gösterilseydi partimden ayrılmayacak ve adayın elini kaldıracak, destek verecektim” açıklamasında bulunmuştu. Özellikle CHP’nin 2020 yılındaki Mersin İL Kongresinde, salonda herkesin içinde Haluk BOZDOĞAN’ın uğradığı saldırı (TEPİK ATMA OLAYI) meseleyi kişilik ve onur safhasına yükseltmiş, bu konuda BOZDOĞAN’a insani değerde hak verilmişti. Siyaset yanlış götürmez. Eğer siyaset yapmaya devam edilecekse mutlaka yanlış yapmamaya dikkat edilmelidir…

       Ali BOLTAÇ; eğer CHP’nin Tarsus’taki 60 Bin oy potansiyelini böldürmeden seçimde 60 BİN alırsa ve üzerine 10 BİN’e yakın oy katabilirse ancak seçimi zorlayabilir. Zorlayabilir diyorum, zira AKP 14 Mayıs Genel Seçiminde 48 BİN, MHP ise 36 BİN oy almıştı. İki partinin oy toplamı 84 BİN ediyor. Diyelim ki 84 Binin 14 Bini sandıkta Mahmut TAT’a oy vermedi. Mahmut TAT yine 70 BİN sağlam oy ile seçimi almış görünüyor. Diyeceksiniz ki bu seçim yerel seçim sonuç böyle olmaz. Olur, efendim olur. Niye mi, çünkü 14 Mayıs Genel Seçimi sonucunda Millet İttifakına kesinlikle oy vermeyecek 88 Bin 184 oy var. Bu oylar Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Tarsus’ta Cumhurbaşkanlığında aldığı oylardır ve kesinlikle Millet İttifakında yarışan partilere bu oylar kaymaz. Tarsus’ta Kemal KILIÇDAROĞLU’nun Cumhurbaşkanlığında aldığı oy oranı ise; 117 BİN 401. Bu oylarda asla Cumhur İttifakı partilerine kaymaz. Bu gerçekler üzerinden oy dağılımını irdeleyelim.

       Kemal KILIÇDAROĞLU’na verilen ve kesinlikle Recep Tayyip ERDOĞAN kaybetsin diye verilen bu oylar Tarsus Yerel Seçiminde PARTİLERE GÖRE nasıl dağılır? Elbette 3’e ve hatta DEM ile birlikte 4’e ve diğer küçük siyasi partileri de katarsak daha fazla paydalara bölünecektir. Ama Tarsus’ta 4 iddialı aday olduğundan, Mahmut TAT Cumhur İttifakı Adayı olduğu için 3’e bölünecektir. Bölünmede en büyük paydayı CHP alır diye şimdilik düşünüyoruz. Diğer paydaları ise Dr. Haluk BOZDOĞAN ile Opr. Dr. Mehmet Yunus SEVEN bölüşecektir. Ali BOLTAÇ’ın seçimi kazanması için çok güçlü ve yıpranmamış, eleştiri almayacak kişilerden oluşan meclis listesi çıkarması ve kendini CHP’den kayacak seçmenlere yeniden kabul ettirmesiyle, 60 BİN artı EK oylarla şarttır…

       Opr. Dr. Mehmet Yunus SEVEN ( İYİ Parti )

       Mehmet Yunus SEVEN; çıktığı yolda çok samimi bir çıkış yapmıştı. Fakat kendisiyle birlikte yola çıkanlar, hatta geçmişte kendisinin güç verdiği siyasilerin şimdilerde yanında olmaması hiç hoş olmadı. MHP’nin 2014-2019 dönemi meclis üyesi olan SEVEN, MHP’lilere her zaman desteğini vermişti. Burhanettin KOCAMAZ’ın isteğiyle partisinden ayrılan SEVEN, İyi Partiden aday olmak için çok çalışınca işler değişti. Aslında İyi Parti’de Tarsus Ön Seçiminden 1. Çıkınca işler değişti. KOCAMAZ’ı yarı yolda bırakmayan SEVEN yarı yolda bırakıldı. Bu gerçek aslında SEVEN’e oy kaybettirmiyor, aksine oy kazandırıyor. Tarsus Halkı haksızlığa uğrayan SEVEN’in yanında olmaya % 25 seçmen oranıyla devam ediyor. Geçtiğimiz hafta çalışmalarına oldukça hız veren SEVEN konuşmalarında iddialı olarak ses yükseltti ve ilgi gördü. SEVEN’in oylarında artış var.

       Mehmet Yunus SEVEN; eğer CHP’de ve Memleket Partisinde yarın açıklanacak olan Meclis Üyesi Listeleri olumlu çıkmaz da, daha TEMİZ ve DÜRÜST bir liste çıkarırsa; CHP’den ve Memleket Partisine oy verecek Dr. Haluk BOZDOĞAN sevenlerinden yüksek oranda oyları kendisine kaydırabilir. Yukarıda belirttiğimiz KILIÇDAROĞLU’nun aldığı 117 Bin 401 oy oranının içindeki 30 BİN oy İyi Partinindir. Eğer genel seçimde Mahmut TAT’a gitmeyebilir dediğim 14 BİN oy ile CHP ve Memleket Partisine gidecek BOZDOĞAN oylarının bir kısmını kendisine ekleyebilirse, SEVEN 60 Bin oy potansiyeline ulaşabilir ve seçimi zorlayabilir. Ayrıca CHP’den ve MHP’den oy oranını bilemesek de kesinlikle SEVEN’e kayacak oy kitleleri de mevcut…

       Dört aday ile ilgili yazacağım daha çok ayrıntılı, belgeye dayalı seçmen dalgalanmaları olacak durumlar var. Fakat bir yazıya sığmaz. Burada her dört adayın alabileceği ve meclis listeleriyle kaybedebilecekleri gerçeğine vurgu yaptım. Yine de Cumhur İttifakı Adayı diğer üç adaydan önde olarak yoluna devam ediyor.

       Eğer diğer üç aday, genel seçimlerde olduğu gibi ittifakla seçime girselerdi, Cumhur İttifakı Adayının seçimi alması kesinlikle olanaksızdı. Doğru tektir. Millet İttifakı Tarsus’ta 3’e hatta 4’e bölünmüşken seçimi kazanamazlar gerçeğini göz önünde bulundurmak gerçeğin ta kendisidir.

       Yazı dizime Belediye Meclis Listeleri belli olduktan sonra devam ederek adayların ne derece çalışarak seçime doğru ilerlediklerini yazmaya devam edeceğim. Tüm adaylara huzurlu ve barış içinde bir seçim süreci yaşamalarını dilerim.

Sevgi ve Saygılarımla

Beyhan BALABAN

Cumhuriyet’in KALEMİ

...