MEMLEKET Partisi, MHP, CHP ve İYİ Parti’nin Meclis Üyesi Listelerinin Halkımıza Yansıması

       CHP ACİZLEŞTİ, MHP KARIŞTIRILDI!

         Geçtiğimiz hafta 2024 Yerel Seçimi Meclis Üyeleri Listelerinin Seçim Kurullarına verilmesinin son günüyle kapandı. Tarsus’ta listeler verildikten sonraki 2 günlük mazeret süresindeki karışıklık MHP ve CHP listelerinin geç açıklanmasına kadar etkili oldu. Tarsus Seçim Kurulu Başkanlığına ilk Meclis Listesini mevcut Tarsus Belediye Başkanı Memleket Partisi Adayı Dr. Haluk BOZDOĞAN verdi. Ardından İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Opr. Dr. Mehmet Yunus SEVEN listesini son gün akşam saat 17.00’yi beklemeden verdiler. Her iki aday (Memleket-İYİ P.) hiç tereddüt etmeden listelerini Tarsus Basınına servis ettiler, listelerini açıklamaktan hiç çekinmediler. 

       Diğer iki parti adayı Cumhuriyet Halk Partisinden Ali BOLTAÇ listesini mazeret sürecine girildiğinde veren 3. Aday oldu. Milliyet Hareket Partisinden Mahmut TAT ise listesini mazeret gününün sonuna kadar vermedi, son aşamada listesini teslim etti. CHP Adayı Ali BOLTAÇ’ın listesinin gecikme sebebi mevcut Belediye Başkanının listesini görmek ve HDP (DEM) ile yapılan zorlu anlaşma sürecinden kaynaklandı. CHP için sonuç seçmende hiç iyi karşılanmadı. Bu konuya aşağıda değineceğim…

        Peki, Cumhur İttifakı Adayı MHP’den Mahmut TAT’ın listesi neden bu kadar gecikti?

       Tarsus’ta AKP DARMADAĞIN Edildi

       2019 Yerel Seçimlerinin sandık sonuçlarını incelediğimde şu sonuç çıkmıştı. Cumhur İttifakının 2019 Tarsus Belediye Başkan Adayı MHP’den gösterilmişti. Mersin Büyükşehir Adayı da yine MHP’dendi. Tarsus MHP Adayı Şevket CAN için AKP Seçmeninin 30 BİNE yakın sayısı aday MHP’den gösterildiği için sandığa gitmemişti. İkinci aşamada yine geçtiğimiz hafta olduğu gibi AKP’nin son beş yılda gündem yaratan başarılı isimleri Mahmut TAT’ın Meclis Üyesi Listesinde yerini bulamadı, tıpkı 2019’da olduğu gibi. Aday ve Meclis Üyesi belirlemede tepki veren AKP Seçmenine bir yarayı daha; başarılı AKP Siyasilerinin değil, toplumda meslek sahibi birkaç ismin listeye girmesi verdi. AKP bazında Kariyerin değil Esnaflığın yarıştığı liste tepki topladı. Bu durumu yaratan ve bu şekilde karar çıkmasını sağlayan İKİ GİZLİ KURNAZ EL vardı.

       Bu iki kurnaz siyasetçi Tarsus’ta yarışacak dört partinin Meclis Üyesi Listesine adamlarını yerleştirmiş, her partiye kendilerine yakın isimlerin listelere girmesini sağlamışlardı. Dört partinin dört adayı ile de görüşüp, hepsine “desteğim sana” diyen ve akıl veren iki şahıs özellikle Cumhur İttifakı Listesini tamamen karıştırdı. Efendim diyorlar ki, kimsenin oyu kimsenin tekelinde değilmiş. Öyle değil efendim, Seçmen Oyları öyle bir tekelleşmiş ki, (TIPKI SİYASİ PARTİLERDE DELEGELERİN TEKELLEŞMESİ GİBİ) menfaat için küçük-büyük kitleler, küçük-büyük guruplar ülkemizin her yerleşim yerinde mevcuttur. Bu yüzden cahilliği ve gericiliği seçim sonuçlarında yenemiyoruz. Örneğin kişinin, kişilerin, platformların, odaların vs. siyasetle bitireceği işler var. Çevrelerini yönlendirip, “işinizi ben çözeceğim, biz çözeceğiz” diyerek; Bin, 3 Bin, 5 Bin ve üzeri rakamlara ulaşarak seçmen yönlendirebiliyorlar. ÜLKEMİZDE MUHAFAZAKÂR PARTİLERİN TEK İKTİDAR OLABİLMESİNİN EN GÜÇLÜ YOLU DA BUDUR ZATEN. Tıpkı fazlalıkla Doğu ve Güneydoğu  illerindeki Şeyhlik-Ağalık-Aşiretlik gücünün yansıması gibi…

       AKP 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde Tarsus’ta 48 Bin oy, MHP 36 Bin oy almıştı. Bu oylar kemik oylardır, Ana Muhalefete asla gitmeyecek oylardır. Çünkü 2023 genel seçimleri bir liderin seçim kaybetmesi ve kaybetmemesi yarışıydı. Toplam 84 Bin eden bu oylardan CHP’ye oy kaymaz. Ama yerelde biraz sağ olduğu için İyi Parti ve Memleket Partisine bu oylar kayar. Bu nedenle MHP son haftada biraz karıştırılarak sarsıldı. Fakat AKP’nin İktidar Gücü ve Mahmut TAT’ın mesleki bilgileriyle anlatımları seçmenlerini son haftalara doğru toparlayacaktır. İktidar Gücü kenara not gibi yazılacak, seçim hesabına eklenmeyecek bir gerçek değildir.

       CHP’nin ACİZLİĞİ

       Tüm yurtta olduğu gibi Tarsus CHP’den de istifa ederek başka siyasi partilere geçip aday olan Belediye Başkan Adaylarını Savcılığa dilekçe vererek adaylıklarını sonlandırmaya gidecek kadar acizleşen CHP Merkezi Yönetimini üzülerek izliyoruz. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün kimseden korkmadan cesaretle kurduğu CHP, siyasi ahlaktan yoksun ve ilkelerine liyakatten aciz şekilde bıkmadan, usanmadan, utanmadan yanlışlar yapmaya devam ediyor. YETMİYOR!

       CHP’nin TESLİMİYETİ!

       Tüm yurtta olduğu gibi Tarsus CHP Adayı Ali BOLTAÇ’ın Meclis Üyesi Listesinde HDP(DEM)’liler en iyi sıralarda yerlerini aldı. Tarsus’ta Ali BOLTAÇ kendi listesini yapamadı, yaptırmadılar! CHP Milletvekilinin ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanının müdahale ettiği Belediye Meclis Listesine Tarsuslu CHP Seçmenlerinin tepkileri çok büyük. Bu durum Memleket ve İyi Parti Adayına yarayacaktır. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün kimseye BİAD etmeden kurduğu CHP, Genel Merkez Kadrolarının ve tüm seçilenlerinin HDP’ye teslimiyetine heba edilmiş durumda. CHP’yi büyüteceklerine, kapıları ve görevleri herkese eşit açarak partiyi çoğaltıp, güçlendireceklerine koltuk yarışı yüzünden EMANET OYLARA TESLİM OLDULAR! Hem CHP yıprandı, hem de ülke elden gitti. CHP Kadroları yaptığı yanlışlar yüzünden, VATAN ve MİLLET söz konusu olduğunda AKP Kadrolarından daha çok suçludur!

       CHP Genel Seçimlerde Millet İttifakı Partilerine 39 seçilecek sıradan yer vermiş, yetmemiş esnaf odalarından tüm yurtta seçilecek sıralara yer vermiş; toplam 79 kişi CHP’li olmadan CHP’den Milletvekili seçilmişti. Bu yanlışa tepki gösteren ve sandığa seçmen olarak yerel seçimde gitmek istemeyen CHP’liler şimdi aynı yanlışı belediye seçimlerinde meclis üyesi listelerinde HDP’ye verilen seçilecek sırada Meclis Üyelerine artarak tepki gösteriyor. Burada hangi parti olduğu değil, her iki yanlışta CHP’ye verilen zararı, akabinde ülkeye verilen zararı anlatmaya çalışıyorum. CHP’nin tüm Büyükşehir Belediyelerinde zaten İYİ Partiden HDP(DEM)’den, MHP’den, AKP’den belki milyona yakın işçi ve memur işe alındı. İTTİFAK ANLAŞMASI İÇİN ALINAN İŞÇİLER YETERLİDİR. CHP Emekçisi ve Seçmeni bu yüzden BEDEL ÖDEDİ. Kendileri çalıştı, CHP’li olmayan kim varsa belediyelerde işlere alındı. Bu nedenle CHP ne Milletvekilliğinde, ne de Meclis Üyeliklerinde masada PAZARLIĞA OTURMAK ZORUNDA DEĞİLDİR! Bu ne ACİZLİKTİR! Bu ne TESLİMİYETTİR! CHP’ye genel seçim sonrası bu yüzden partilerine dahi çıkmayan emekçilerini, meclis listesiyle yine ötelemiş oldular. CHP’liler seçim çalışmalarına katılmıyorlar, partilerine gitmiyorlar. Bu yanlışlar partiyi bitirir.

       YETMİYOR! Tarsus’un Tarsus’ta oturmayan, Tarsus’ta yaşamayan CHP’li Milletvekili vardı, şimdi 2024 Belediye Başkan Aday Adaylarından Ankara’da oturan birini de Meclis Listesinde gösterdiler. Böylece geriye kalan 11 Belediye Başkan Aday Adayının çalışmalara katılmalarını da önlemiş oldular! Soruyorum bu acı kararları alanlar; “SİZ KİMLERE, HANGİ GÜÇLERE ÇALIŞIYORSUNUZ?” !!!

       CHP DÜZELMEZSE ÜLKE DÜZELMEZ!

       CHP DÜZELMEZSE SİYASET DÜZELMEZ!

       CHP DÜZELMEZSE LAİKLİK SÜRMEZ! …

       Dr. Haluk BOZDOĞAN ve Opr. Dr. Mehmet Yunus SEVEN Avantajlı mı?

       Tarsus’ta Belediye Meclis Üyesi Listesini Seçim Kuruluna ilk veren aday Memleket Partisi Adayı mevcut Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk BOZDOĞAN oldu. BOZDOĞAN’ın listesi de siyasi geçmişi çok önde olan veya mesleklerinde herhangi bir başarı kazanan, ya da kendi çevreleri dışında toplumda fazlasıyla tanınmış isimlerden oluşmuyor. BOZDOĞAN’ın Kontenjan 1. Sıra Adayı tıpkı 2014 Yerel Seçimlerinde CHP’den aday olduğu dönemde meclis listesinin 1. Sırasındaki durumla aynı. 2014’te normal meclis sırasının 1. Sırası olmazsa adaylıktan geri çekilirim demiş ve birçok yanlış isimden dolayı da seçim kaybetmişti. Şimdi durum yine aynı şekle dönüştü. Dr. Haluk BOZDOĞAN’ın bu “ÖZEL KADIN İNADI” sevenlerini de 2014’te olduğu gibi üzdü. Yaşamında ve siyasette temiz olan insanları kendi kafasında; huylarıyla, dik duruşlarıyla, konuşmalarıyla, doğru ve dürüst olmalarıyla eleyen BOZDOĞAN; kendisine ses çıkarmayacak, özel olacak şahısları tercih ediyor. Kısacası yazacak çok gerçek var ama yine de BOZDOĞAN; MHP ve CHP Adayına yaşatılan meclis üye listesi karışıklığından yeterince faydalanamadı, hatta faydalanmak istemedi. Avantajı ÖZEL İNADI yüzünden sadece ortada kaldı.

       Opr. Dr. Mehmet Yunus SEVEN En Avantajlı Belediye Başkan Adayı Oldu

       İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Opr. Dr. Mehmet Yunus SEVEN de kurnaz siyasilerce özellikle kafası karıştırılan durumuna düştü. Tarsus’ta hangi siyasi parti olursa olsun, partisinde haksızlığa uğramış, toplumda kabul görmüş, yaşamı temiz siyasilere yeterince ulaşamadı ve meclis listesine güçlü isimleri alamadı. Yine de bu haftaya başlarken En Avantajlı Aday Opr. Dr. Mehmet Yunus SEVEN oldu. İYİ Partinin Belediye Meclis Listesi Tarsus’ta belki de hiç eleştirilmedi diyeceğimiz kadar çok az tepki aldı. Bu tepki SEVEN’in listesine değil, neden daha büyük avantaj yaratamadığından yana oldu. Diğer üç partideki yanlışlıkları daha çok avantaja çevirebilirdi sesleri yükseldi, buna eleştiri değil sahiplenilmek desek daha doğru olur. Geçtiğimiz haftanın ve bu haftanın Tarsus’ta En Avantajlı Belediye Başkan Adayı Opr. Dr. Mehmet Yunus SEVEN oldu.

       CHP’nin ALGI OPERASYONU

       CHP’nin tüm yurtta istifa edip başka siyasi partilerden aday olan kişiler için verdikleri “MERKEZİ YOKLAMA YAPILAN ADAYLAR BAŞKA PARTİDEN ADAY OLAMAZ” dilekçeleri ise ben bu yazıyı yazdığımda sonuçlanmış değildi. Savcılık bu akşama kadar karar verecektir. Bana göre “partilerin kendi adaylarına yaptıkları merkezi yoklama” seçim kurullarını bağlayan bir gerekçe değildir. Bu uygulamayı partilerin kendi genel merkezleri yapar. CHP, AKP’yi demokrasi yoksunu ilan ederken, kendi bünyesinden YÜKSEK SEÇİM KURULUNA VERİLEN ADAY BELİRLEME SÜRECİ DOLMADAN İSTİFA EDİP, başka partiye üye olup, aday olanların önünü kesmek DEMOKRASİ KATLİAMIDIR! ACİZLİKTİR! Buradan bir sonuç elde edeceğini düşünmüyorum ama CHP acizleşip ve teslim olmakla kalmadı, AKP gibi seçmenlerde yanlış ALGI YARATMAYI DA, yarattığı algıdan seçimde FAYDALANMA YOLUNU SEÇMEYİ DE becermiş oldu. YAZIK! YAKIŞMIYOR! AKP’yi yenemediler ama algı operasyonunu da kendi koltukları için öğrenmiş oldular. Ahh, bunu iktidarı yenmek için yapabilseler!

       Tarsus’ta CHP, MHP, Memleket ve İYİ Parti Adaylarına çalışmalarında başarılar diler, yerel seçimin huzurlu geçmesini temenni ederim.

       Sevgi ve Saygılarımla

Beyhan BALABAN

Cumhuriyet’in KALEMİ

...