Geçen hafta C.tesi günü Mersin Divan Otel'de gerçekleştirilen AYDD toplantısı kritik bir öneme sahipti. BU hafta sizinle onun detaylarını paylaşmak istiyorum. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır yanı sıra YÖRÜKSÜT Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Öz , BALPET Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Mehmet Ali Balkan ile Model Fabrika Direktörü Bahattin Aslan'ın konuk olarak katıldığı toplantı oldukça verimli geçti ve Mersin kamuoyunda ses getirdi. Toplantıda Anadolu Yönetim Danışmanları Derneği Başkanı olarak ben; İş Dünyasının Yönetim Danışmanlığı mesleğini daha yakından tanıması amacıyla bu toplantıyı organize ettiğimizi belirttim ve bu buluşmanın çok değerli olduğunu belirterek ' Yeni Girişimcilik ve Şirket Ömürlerinin Uzatılmasında İş Planının Önemi ile ilgili ' değerlendirmelerde bulundum. Başkan Gündüz, Yönetim Danışmanlığı mesleğinin sadece Marmara havzasında sıkışıp kalmaması ve Anadoludaki işletmelerin de bu hizmetten maksimum ölçüde faydalanmasının zaruri olduğunu belirttim. Anadolu'da yaygınlaşması için her türlü zorluklara rağmen Dernek olarak olağanüstü bir çaba içinde olduğumuzu vurguladım. Ülkemizde Aile şirketlerinin ömürlerinin kısalığı ile ilgili nedenleri ortaya koyarken, eksik olan yönetim danışmanlarının olmamasına bağlı olduğunu belirttim. Türkiye'de kurulan 100 şirketten 96'sının on yıl içinde türlü nedenlerle iflas ettiğini, ancak yüzde 4'ünün ayakta kalmayı başardığını belirterek ; şirketlerin kuruluş aşamasında İş Planı yapmalarının bir zorunluluk haline getirilmesine dikkat çektim. Gerek kuruluş gerekse yaşam sürecinde şirket sahip ve yöneticilerinin Yönetim Danışmanlarından profesyonel destek almalarının elzem olduğunu anlattım. Bir Çin Atasözü derki: ' Ne kadar zeki olursanız olun; üçüncü bir göz mutlaka gereklidir'. dedi. Yönetim Danışmanlarına da seslenerek ; bu mesleğimizin çok önemli olduğunu ve kamusal bir görev üstlendiğimizi belirterek şirketlerin verimliliğini artırdıklarını, ülke ekonomisine katı verdiklerini ve zamanında bizlere baş vurulduğunda; şirketlerin dağılmalarının ve hatta iflaslarının önüne geçebildiğimizi ifade ettim. Girişimcilerimizin taklit işletmeler kurmak yerine inovatif ürün ve hizmetlerle yola çıkarak yüksek katma değerli işler yapmaya da önem vermelerini anlattım. Toplantıda 6 konu, 10 uzman tarafından izleyicilere konsantre bilgi ve örnekler verilerek anlatıldı.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, 'Bu ülkede eğitim aldık, hepimizim ülkemize borcu var. Bilgi ve birikimlerimizi paylaşarak daha iyi bir toplum yaratabiliriz. Yönetim danışmanlığının şirketlerin geleceğinde önemli roller üstleneceğine dikkat çekerek, aile şirketlerinin yok olup gitmesi ülke ve kent ekonomisine büyük zarar verir. Yönetim danışmanlarının profesyonel destekleriyle şirketlerin gelecekleri iyi planlanacağını dile getirirken, aile şirketleri ve diğer kurlu şirketlerin daha başarılı olması geleceğin iyi planlanmasıyla mümkün olduğunu, bu kapsamda yönetim danışmanları şirketlerin kurumsallaşmasında aktif roller üstenmesi gerekiyor. Şirketleri yönetim danışmanları ile iş birliği içinde çalışarak planlamalarda bulunmalarını istedi.
Prof Dr Köksal HAZIR ve Doç Dr Metin OCAK ise ortaklaşa olarak ; Aile Anayasasının gerekliliği ve Kurumsallaşmanın işletmelere faydaları başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Hazır, Kurulan aile şirketlerinin sadece % 3'ünün 3. kuşaklara kaldığına dikkat çektiği açıklamalarında aile içi konsensüs oluşturulamadıysa şirket paramparça oluyor, Avrupa'da ise bu oran % 30. Aile şirketlerinde aile anayasası ihtiyaç olduğunu ifade eden Hazır, Aile anayasası ile şirketlerin geleceği garanti altına alınır' dedi. Yalın Üretim konusunda Hatice AYDIN ve Mehmet EROĞLU yaptıkları ortak sunumda Yalın felsefesi ile yürüttükleri faaliyetlerle ilgili bilgilendirirken kurumsallaşmaya da dikkat çektiler. Kurumsal Aile, Kurumsal Şirket ile ilgili açıklamalarında aile bileşenlerine büyük sorumluluk düştüğünü dile getirdiler. Finansal Analiz ve Riskler ilgili sunumunda Prof Dr İlhan Ege ,Finansal gelişme, finansal okuryazarlık ve olmazsa olmazın sürdürülebilirliğine vurgu yaparak açıklamalar yaptı. Finansal açıdan dünyayı yakından takip etmemiz gerektiğini finansal kaynaklara ulaşmakta dünyada olup bitenlerin büyük önem arz ettiğini , bu yüzden finansal sistem savaş, iklim, enflasyon, hastalık-salgın, büyük depremler, gibi nedenler derinden etkilenmesiyle risk altında olduğumuzu belirtti. Önemli olan finansal sistemde riski yönetmek, bu dönemlerde temkinli adımlar atmak, teşvikler almak, sürdürülebilirlik, istikrar politikaları sağlıklı geçişi sağlayacağına dikkat çekti.
Finans Uzmanı Hasan Kurtulan ise işletmenin nefes alması doğru nakit akışı ile sağlanmalı ifadesinde bulundu. Şirketin nereye gittiğini sayıların diliyle anlatan Finansal Danışman Adnan Koluş, işletmenize nereye gittiğini en doğru biçimde sayılar öğrettir' dedi. Vergi İncelemelerinde dikkat edilecek hususları anlatan YMM Harun DUMLU Vergi incelemesi, vergi süreci, nelere dikkat edilmesi ile ilgili açıklamalarda yaşadığı örneklerden yola çıkarak vergi, vergi denetimleri, tebligatlar, tebligatlara süresi içinde gerekli olanları yapmak, iş insanlarının bu konuda vergi müfettişleri ile doğru iletişim içinde olmalarının gerekliliğine dikkat çekti ve vergi inceleme sürecinin doğru yönetilmesi çağrısında bulundu. Toplantımızda YÖRÜKSÜT Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Öz; BALPET Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Mehmet Ali Balkan da yönetim danışmanlarının şirket yönetiminde ne kadar büyük önemli olduğunu, geleceği planlamada verilen danışmanlık hizmetlerinden çok yararlandıklarını, sürçte yaşadıkları deneyimlerle dile getirdiler. Ekimde, çok verimli olduğuna inandığım bir toplantı gerçekleşmiş oldu. Hemen akabinde Model Fabrika ziyareti ve sonrasında MTSO Meclis üyelerine benzeri bir konsantre sunumların yapılması kararlaştırıldı.
ANADOLU YDD olarak aramıza katılan yeni üyelerimizle yolumuza güçlenerek devam ediyoruz. Ve İş Dünyasına katkılarımız artarak devam edecek. Sunumların sonrasında AYDD Yönetim Kurulu ve Üyeleri olarak basına kapalı ve önemli kararların alındığı bir toplantı da gerçekleştirdik.
KOBİ'lerimizin uluslararası arenaya güçlü bir şekilde çıkmaları için önce kurumsallaşmaları sonra da markalaşmaları gerekir. Bu da ancak doğru seçilmiş ve gizlilik kurallarına özen gösteren bir örgüt çatısı altında disiplinle çalışan Yönetim Danışmanları ile mümkün olabilecektir. Bu açıdan Anadolu da en doğru adres ; Anadolu Yönetim Danışmanları Derneğidir. Haftaya görüşmek üzere sevgiyle kalın.