MERSİN İSTİŞARE KULÜBÜ

Merhabalar.
Bir süredir farklı nedenlerle ara vermiş olduğum yazılarıma dostlarımın talebi üzerine yeniden ve bu kez de İMECE de başlıyorum.
Siz değerli okuyucularla bilgi, deneyim ve görüşlerimi paylaşmaktan mutluluk duyacağım. Sadece övgüleriniz değil eleştirilerinizle de muhatap olmak beni geliştireceği için şimdiden tüm seviyeli ve olgun eleştiriler için peşinen teşekkür ederim.

BEN KİMİM ?
63 yaşımın serüvenini aşağıdaki 2 sayfalık özgeçmişimde bulabilirsiniz.
20 yılı profesyonel ve 23 yılı da girişimci bir iş insanı ve uslanmaz bir Sivil Toplumcu olarak olarak toplamda 43 yıllık iş ve sosyal yaşamımın verdiği zengin deneyimlerle haftada bir yazacağım sizlere.
Kurucusu olduğum Mersin İstişare Kulübümüzün 07 Eylül 2023 de yaptığı son toplantıdaki konuyu paylaşmak isterim bu ilk köşe yazımda;

'Demokrasinin Gelişmesinde Sivil Toplumun Rolü ve Önemi' .
Avrupa Birliğinin gelişmiş ülkelerinde her bir vatandaş ortalamada 6-7 Sivil Toplum Kuruluşuna üye iken bu ortalama biz de çok düşük. Tıpkı kitap okuma oranlarımızın yerde süründüğü gibi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Gastronomi Evi'nde kahvaltılı olarak gerçekleştirilen etkinliğe iş, akademi ve sivil toplum dünyasından pek çok önemli ismi davet etmiştim.
Sivil toplumun her yönüyle ele alındığı etkinlikte ben dahil 6 önemli konuşmacı vardı.
İçel Sanat Kulübü ve AKOB Derneği başkanlığını yürütmüş olan ve aynı zamanda Avusturya Fahri Konsolosu Fazıl Tütüner; Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dekanı Prof. Dr. Cemal Altan; Baro başkanlığı yapmış ve Mersin'de hak savunuculuğu kimliği ile öne çıkan Avukat Bilgin Yeşilboğaz; MESİAD Başkanlar Kurulu Başkanı, iş insanı ve yazar Mustafa Güler ve Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu konuşmacı olarak katıldı.

Mersin İstişare Kulübü Üyeleri ayda bir buluşarak kent ve ülkenin önemli sorunlarından birini ele alarak akademisyen ve uzman konuşmacıların da katkılarıyla tartışmalar yapmakta ve sonuçlarını Basın Bülteni şeklinde kamuoyu ile paylaşmaktayız. Geçmişte Tarım, Lojistik, Turizm, Eğitim, Bilişim, Deprem, Ukrayna-Rusya Savaşının Mersin ve Türkiye Ekonomisine etkileri gibi kritik konuları konuştuk , tartıştık İlerleyen süreçte bunları geliştirerek bir rapora dönüştürüp karar verici mekanizmada olan yerel yöneticiler, merkezi hükümet ve Cumhurbaşkanı'na iletmek gibi bir düşüncemiz vardır.

Sivil toplumun demokrasinin gelişiminde önemi ve rolünün çok detaylı olarak tartışmalıyız. Özellikle STK olarak adlandırdığımız hükümet dışı ya da devlet dışı kurum olarak adlandırılan sivil toplum özellikle Avrupa gibi gelişmiş toplumlarda yaşamsal önem taşıyor.
Yani bir siyasi partiden bile çok daha öne çıkan, çok daha özgürce fikirlerini dile getiren, demokrasinin yeşermesine katkı sağlayan ve temsili demokrasiden, katılımcı demokrasiye geçmeyi sağlayan kurumlar arasında sivil toplum.
Bu anlamda toplumda karşımıza çıkan muhtelif problemlerin incelemesi, araştırılması, karar vericilerinin aydınlatılması açısından önem taşıyor.

KÖPRÜ PROJESİ
Bizim ayrıca Milletvekillerinin daha verimli çalışmasını amaçlayan ' köprü Projesi ' diye adlandırdığımız bir girişimimiz daha olacak. Burada da temel amacımız aslında Mersin'deki on üç milletvekilimize hem elimizdeki farklı bilgi ve belgeleri paylaşmak istiyoruz hem de onların belirli konularda ihtisaslaşarak belirli sektörlere ve konulara odaklanmasını hedefliyoruz.

Çünkü geçmiş dönemdeki tecrübelerimize baktığımızda milletvekillerinin çoğunlukla her konuyla ilgilenmeye çalıştığı gibi bir sonuç ortaya çıkıyor ve bazen de bundan dolayı bir odaklanma sorunu yaşayıp başarılı olamadıklarını da gözlüyoruz.
Zaten bir kısmının o kürsüdeki bizim onlara vermiş olduğumuz yetkiyi de doğru şekilde kullanmadıkları kanaatindeyiz.
O açıdan belki milletvekillerinin kendi kişisel eğitim, deneyim ve ilgi alanlarını da bulup onlara belli roller verip daha sonra bir sivil toplum örgütü olarak da onları önce bilgiyle destekleyelim sonra da bu çalışmalarını takip edelim ve onları kamu adına denetleyelim istiyoruz. İlerleyen toplantılarda farklı partilerdeki milletvekili arkadaşları da buraya davet edeceğiz ve onlara vermiş olduğumuz bu rolleri takip edip etmediklerini soracağız. Çünkü onlar bizim vekilimiz asıl olan biziz. Böyle bir projemiz var üzerinde detayları çalıştıktan sonra uygulamaya geçireceğiz. Mersin İstişare Kulübünü izlemeye devam edin lütfen.
2024 den itibaren başarılı bir Düşünce Kulübüne evrileceğiz.


Ferudun GÜNDÜZ, CMC
Yönetim Danışmanı
0532 625 64 51
[email protected]

EĞİTİM

1959 doğumlu olup, 1980 yılında Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik-Fizik Lisans bölümünü bitirmiştir.

2000 yılında Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde' Yönetim Bilimleri'alanında Yüksek Lisans programlarına yarı yıl iştirak etmiş olup; 2012 yılında ise Toros Üniversitesinde 'Business Economics/İşletme Ekonomisi' alanında Yüksek Lisansını tamamlamıştır. Halen de aynı üniversitede özel öğrenci statüsünde ' İşletme Doktora' programına devam etmektedir.

1983 yılında Gümrük Bakanlığının sınavlarını kazanarak ' Gümrük Müşaviri' olmuş ve 2009 yılından itibaren de 'Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği 'statüsüne yükselmiştir.

2000 yılında YDD Üyesi olarak Yönetim Danışmanlığı yapmaya başlamış; 2011 den beri de CMC (Uluslararası Sertifikalı Yönetim Danışmanı) olarak faaliyetlerine devam etmektedir..

Eylül 2003 'de Dünya Bankası'ndan ' Business Advisor' Sertifikası almıştır.

2003'de TPE, Türk Patent Enstitüsü sınavını kazanarak 'Marka Vekili' olmuştur.

Haziran 2018 de 'Bilirkişilik Eğitim Sertifikası' almış olup 8 farklı alanda ve aktif olarak Bilirkişilik yapmaktadır.



ÖZGEÇMİŞ

PROFESYONEL DENEYİMLER

1980 –1990 yılları arasında ;Sabancı Holding, British Petrol, Mercedes Benz/Koluman Holding otomotiv ve petrol endüstrisinin lider grupların şirketlerinde 'Satış Müdürü' ve 'Bölge Müdürü' gibi pozisyonlarda deneyim kazanmıştır.

1990-2000 yıllarında ise ; sırasıyla Eti Pazarlama A.Ş., KÖYTÜR Holding' e bağlı Köy-Tür İçel A.Ş. ve Anadolu Etap Holdinge bağlı Etap Gıda A.Ş 'nde Bölgeler Müdürü, Pazarlama-Satış Müdürü ve son olarak da 'Genel Müdür' pozisyonlarında çalışmıştır.

Yurt içinde bir çok konferans ve panele konuşmacı olarak iştirak etmiş, ayrıca üstlendiği Danışmanlık Projeleri kapsamında Federal Alman Cumhuriyetinin Frankfurt, Mainz ve Berlin kentlerinde ve Taşkent/Özbekistan,Bakü/ Azerbaycan, Batum/ Gürcistan ve Bağdat-Erbil/Irak da Danışmanlık yapmış, eğitim ve iş amaçlı olarak da ikili ticari fırsatlar için Irak, Gürcistan, Dubai ,Tayland ,İtalya, İspanya ve Sırbıstan da ticari gezilerde bulunmuştur.

DANIŞMANLIK:

20 yıllık profesyonel deneyimlerinden sonra Ağustos 2000'de MAESTRO DANIŞMANLIK A.Ş. ni kurmuştur. Ayrıca ilk ihracatını 2003 yılında gerçekleştirmiştir. Bu alanda bölgenin ilklerinden olan bu şirkette ; 150 'ye yakın projede'Yönetim Danışmanı' olarak görev yapmıştır.

Ayrıca son 20 yıl içinde 1.000 adedi aşkın firmaya 'Marka Tescil ve Endüstriyel Tasarım Vekilliği ' hizmeti sunmuştur.

Grup faaliyetlerine Mayıs 2001'de Gümrük Müşavirliğini eklemiş ve sonrasında ise yeni oluşan YGM alanını tercih ederek faaliyetlerini önce DENGE YGM Ltd. Şti ve 2010' dan beri de VİZYONER Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği, Denetim Ltd. Şti.'nde yürütmeye başlamıştır. Grup şirketleri Mersindeki 17 bin aktif Kurumlar Vergisi mükellefi içerisinde son 10 yıl içerisinde 3 defa 'ilk 100 Vergi Rekortmenleri' sırasında yer almıştır.

MASTER PLANLAR VE KAMUOYU/PAZAR ARAŞTIRMALARI

Türkiyede 2009-2010 yıllarında özel sektör tarafından ilk defa hazırlanan ; önce Mersin İli Lojistik Master Planını hazırlayan ekibin sonra da 2010-2011 yıllarında bu kez MersinTarım Master Planını hazırlayan ekibin Proje Koordinatörü olmuştur. KOSGEB ' in 'Mersin İli Sanayi Envanterini' ve UTK, Ulusal Turunçgil Konseyinin ülke çapındaki 'İhracat Teşvikleri Saha Araştırması ' nı hazırlayan ekibe liderlik etmiştir.

UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ

Bir Dünya Bankası projesi olan GGGP, Genç Girişimci Geliştirme Projesi kapsamında; KOSGEB işbirliğiyle önce Çağ Üniversitesi'nde 4 sönmestr ve sonra da Pamukkale , Süleyman Demirel Üniversitelerinde İşletme Lisans son sınıf öğrencilerine, ayrıca KOSGEB ve İŞKUR kapsamında yüzlerce öğrenciye 'Girişimcilik ve İş Planı' konularında son olarak da 2011 yılında Toros Üniversitesinde MYO'nun Lojistik bölümüne ve sonra da Yüksek Lisans öğrencilerine 'Uygulamalı Girişimcilik ' eğitimi vermiştir.

MEDYA
1999-2010 yıllarında Radyolarda 'ekonomi programı' yapımcılık-sunuculuk faaliyetlerinde bulunmuş olup; ayrıca çok sayıda yerel ve bölgesel gazete ve dergi de (Yerel Gazete, Bölgesel Çağdaş Toplum Dergisi, Bölgesel ekonomi gazetesi Refleks , Pratik Haber , Yeni Güney vb.) sosyo-ekonomik konulara yönelik makaleleri yayımlanmıştır. 4 yıldan beridir de 2019 dan beri İÇEL TV ve ulusal SUN TV 'de yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendiği 'VİZYONER' adlı programa devam etmektedir.

STK ve SOSYAL SORUMLULUK : Muhtelif Sivil Toplum Kuruluşları'nda da aktif görevler alarak sosyal sorumluluğunun bir gereği olarak topluma hizmete devam etmektedir. *1998-2001 yılları arasında Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği'nde sırasıyla Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkan Yrd. olarak görev yapmıştır.

*2006-2009 yılarında MTSO,Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığında faaliyet gösteren MİKON, Mersin İş Konseyinin 'Genel Sekreterlik ' görevini yürütmüştür. Halen de Mayıs 2023 den itibaren MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesidir.

*Rotary International'in Türkiyedeki 2430. Bölgesinde yer alan Toros Rotary Kulübünde 2003-2013 yıllarında 11 yıl topluma hizmet etmiş olup; 2009-10 Döneminde ise 'Başkanlık'yapmıştır.

*2010-2011 döneminde MESİAD, Mersin Sanayici ve İş Adamları Derneği'nde Yönetim Kurulu Üyeliği- Genel Sekreterlik ve Başkan Yrd. Olarak görev yapmıştır.

*Güçlü bir Mersin Lobisi oluşturmak maksadıyla 26 adet ekonomi ağırlıklı Derneği bir araya getirerek MEP, Mersin Ekonomi Platformu'nun kurulmasında aktif rol almış olup ; 6 dönem 'Genel Sekreterlik' 2015-2016 yıllarında ' 7. Dönem Başkanlık' görevini yürütmüştür. Halen de 12. Dönem Genel Sekreteri olarak hizmete devam etmektedir. Başkanlık döneminde kentin markalaşması için 2015 yılında ilk kez 1. Mersin Marka Kent Çalıştayı ve ayrıca 2016 yılında ise Kalkınma Zirvesi faaliyetlerine liderlik yapmıştır. (mersinekonomiplatformu .org )

*Genel Merkezi Ankarada olan DİTAV, Diyarbakır Vakfı Mersin Şubesinde Haziran 2016 dan itibaren 'Yönetim Kurulu Başkanlığı' görevini yürütmektedir.

Ekim 2021 tarihinden beridir Kurucusu olduğu MİK; Mersin İstişare Kulübünde Başkanlık görevini yürütmektedir. MİK; Mersin ve Türkiyenin önemli problemleri konusunda bilim insanları ile İş İnanlarını buluşturduğu platformda raporlar üretmeyi amaçlayan bir Düşünce Kuruluşudur.

*Haziran 2016 dan itibaren de yeni adıyla ANADOLU YDD, YÖNETİM DANIŞMANLARI DERNEĞİ 'nde YK Başkanlık' görevini yürütmektedir(www.aydd.org.tr)

GSM : 0532 625 64 51
vizyonerygm .com maestroconsulting. com.tr