Malumunuz Nasrettin hoca şenlikleri haftasındayız, Türk mizah kültürünün en önemli isimlerinden biri olan, Nasrettin hoca'yı tanımak, anlamak mizah ve düşünce sanatına önem vermek bu kültürü yaşatmanın en önemli adımıdır.

Anadolu Selçuklu dönemlerindeyken Akşehir ile Hortu çevresinde yaşamış olan bir efsanevi kişiliktir. Genel olarak hazır cevaplı ve mizah anlayışı tanınmış kişidir. Nasreddin Hocanın gerçekten de yaşamış olan bir kişi olup olmadığı konusunda farklı görüşler vardır.

Nasreddin Hocanın eğer yaşayan bir kişi ise normal hayatındaki kişiliği çok merak edilir. Nasreddin Hoca'nın gerçekte yaşamış olan bir kişi olduğuna dair çeşitli belgeler de vardır aslında.

1208 senesinde Hortu Köyü'nde doğduğu bilinir,. Temel eğitimini almasının ardından Sivrihisar'da bir medrese eğitimi almıştır. Babasının ölmesi ile köyüne dönmüş ve burada imamlık görevine başlamıştır. Bir dönem sonra ise Akşehir'e göç etmiştir. Burada derviş olmuş ve Yesevilik, Rufailik ve Mevlevilik yollarına mensup olmuştur.

Akşehir'de de mülki görevlerde çalışmış. 1284 senesinde Akşehir'de ölmüş ve türbeye gömülmüştür. Nasreddin Hoca'nın adına anlatılan hikayelerin etrafında gelişmiş olan efsanevi kişiliği kendisinin yaşamış olduğu yüzyıl içinde yayılmıştır.

Nasreddin Hocanın bilinen kişiliği ve hikayelerinin yanında aklının eksik olduğunu, aptal biri olduğunu düşündüren hikayelerde bulunur. Zaman içinde dilden dile değişerek yayılan bu hikayelerin hepsi gerçek değildir.

Nasreddin Hocanın kendisine ait olan yazılı kültürün bilinen en eski olan anlatısına 1480 senesinde telif edilmiş olan Saltukname isimli eser bulunmaktadır.