Yaz ayları başta sindirim sistemi enfeksiyonları olmak üzere göz ve kulak enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, el ayak hastalığı gibi bazı döküntü ile seyreden enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları gibi hastalıkların sıklığının arttığı dönemlerdir. Yine özellikle keneler ile bulaşan hastalıklar yönünden dikkatli olunmalıdır.

Yaz aylarında havada toz yoğunluğunun artması, temiz olmayan havuz ve deniz suyuna girilmesi gibi nedenlerle göz enfeksiyonları daha fazla görülür. 

Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar kadar klima, soğutma sistemleri ve havuzlardan kaynaklanabilen Lejyoner Hastalığı ve diğer atipik enfeksiyonlar yaz aylarında önemli problemlere yol açabilirler.

Havaların ısınması ile birlikte su ve besin kaynaklı enfeksiyonlar hızla artmakta, zaman zaman salgın boyutlarına ulaşabilmektedir.  Deniz ve havuz kaynaklı bulaşlar yaz aylarında ishal ve besin zehirlenmelerine neden olmaktadır. 
Virüsler, bakteriler ve parazitlere bağlı olarak gelişen ishaller, küçük çocuk ve yaşlılarda sıvı ve tuz kaybına bağlı organ yetmezlikleri, hatta hayati tehlike oluşturabilir. Ağız kuruluğu, ciltte kuruma, halsizlik, dalgınlık ve ateş varlığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir. Tedavide asıl amaç sıvı ve destek tedavisidir.