İlk olarak 2000'li yıllarda ortaya atılan pozitif psikoloji terimini duymayanımız yoktur. Psikolojideki diğer akımlara kıyasla pozitif psikoloji; insanların daha sağlıklı, mutlu ve daha başarılı yaşayabilmesi için sahip oldukları pozitif ve olumlu duyguları ortaya çıkartıp güçlendirmeyi amaçlar. Bunu yapabilmek için bireylere bazı egzersizler verilir ve bu egzersizlere 'pozitif müdahale' denir. Bu müdahalelerden bazılarını siz değerli okuyucularım için seçtim, olumlu duygularımızı ortaya çıkarmak için neler yapabiliriz birlikte öğrenelim.

1. Minnettarlık mektubu: bu egzersizde belli aralıklarla örneğin haftada bir gün akşam yemeğinde veya haftada üç gün sabah erken saatlerde hayatınızda şükran duyduğunuz üç şeyi yazmanız istenmekte. Bu sayede sahip olduklarınızın farkındalığının arttırılmasıyla mutluluğunun arttırılması hedeflenir.

2. Olumlu okşamalar: bu müdahale tek başınıza değil içinde bulunduğunuz belli bir grupla çalışmayı gerektiriyor, bu grup arkadaşlarınız veya aileniz olabilir. Belirlediğiniz bir günde grubun her üyesinden birbiri için mektup yazması istenir, mektubunuzda bahsettiğiniz kişinin olumlu üç özelliğini, güçlü yanlarını veya minnet duyduğunuz davranışlarını yazabilirsiniz. Bu sayede kişilerin birbirini motive etmesi, pozitif duyguların arttırılması ve benlik saygısının güçlendirilmesi hedeflenir.

3. Mutlu anlar albümü: bu egzersizde sizlerden bir fotoğraf albümü oluşturmanız istenir. Bu albümün içerisine o hafta kendinizi mutlu hissettiğiniz anlarda çektiğiniz fotoğrafları koymalısınız. Bu anlar ailenizle bir gezinti anından veya arkadaşlarınızla kahve içtiğiniz sırada olabilir ama ne zaman güzel duygular hissederseniz o anı fotoğraflamalı ve albümünüze eklemelisiniz. Daha sonra haftada bir gün bu albüme göz gezdirip yaşadığınız olumlu duyguları tekrar hatırlamanız beklenir, bu sayede pozitif duyguları pekiştirip mutluluğunuzu arttırmanız hedeflenir. Psikolojide her akımın tartışıla bilindiği gibi pozitif psikolojide tartışmalara açıktır. Fakat olumlu düşünmenin, güçlü yanlarımızı öğrenmenin hayata umutla bakmanın bizlere çok fayda sağlayacağına inanıyorum. Eğer sizde aynı şekilde düşünüyorsanız daha fazlası için bir uzmandan destek almanızı tavsiye ederim.