Coğrafi konum olarak birçok etnik grubun ve farklı kökenin bir arada yaşadığı bir bölgeye sahibiz. Bu sebeple her grubun birbirinden farklı geleneği, ritüeli ve inançlarına şahit olmaktayız, bazı özel zamanlarda bizde kendimize ya da çevremize iyi geleceğini hissettiğimiz geçmişten gelen bu ritüellerden birkaçını uygularız. Peki bu ritüelleri uygulamanın gerçekten de hayatımıza etkisi oluyor mu ? Hazır yılbaşı kutlamalarına günler kalmışken bu sorunun cevabını verelim.
Yılbaşı kutlamaları hakkında yapılan bir araştırma sayesinde bu soruya bilimsel cevap vermek artık mümkün. Danimarka'da yılbaşı kutlamalarının beyinde ne gibi etkileri olabileceği üzerine yapılan araştırmada iki farklı grup oluşturuldu, gruplardan birisi yılbaşına önem verip her yıl özenle kutlayanlardan diğer grup ise yılbaşını önemsemeyip kutlamayanlardan oluşmaktaydı. İki gruba da bazı yılbaşı temalı fotoğraflar gösterildi aynı zamanda beyin görüntüleme teknikleri ile beyinlerindeki tepkimeler kontrol edildi. Sonuçlara göre yılbaşını önemseyen grubun beyninin bir bölgesi önemsemeyenlere göre daha aktifti ve bu bölge yüzdeki duyguların tanınması, maneviyat ve bedensel duygular ile ilişkili bölgeydi. Bu sonuçtan yola çıkarak yılbaşı kutlamalarını basit bir inançtan ziyade beyinde farklılıklar yaratan bir takım aktiviteler olarakta görebiliriz.
Aynı zamanda yılbaşı geleneklerinden birisi hediye almaktır ve yapılan başka bir araştırmada sevdiklerimize hediye almanın karşımızdakini değil bizide mutlu ettiği sonucuna varılmıştır. Kendi harcamalarımızı ödeyip yada kendimize bir şeyler almaktansa bağış yapmak, ihtiyacı olanlara destek olmak yada sevdiğimiz birini mutlu etmek için alınan hediyelerin beyinde daha kalıcı mutluluklar yarattığı belirlenmiştir.
Diğer bir yandan yılbaşı gecesinde arkadaşlarımız veya ailemizle birlikte şarkılar söyleyip oyunlar oynamakta strese neden olan hormonları azaltırken mutluluk hormonlarımızın salgılanmasına yardımcı oluyor ve bu sayede hayata daha olumlu bakabiliyoruz.
Demem o ki bazı şeyleri inanarak yapmak ve mutlu olmak için çaba göstermek beynimizde ki bazı bölgelerde farklılık yaratıyor ve fizyolojik olarakta mutlu olmamızı sağlıyor, bu yüzden umarım bu yılbaşında yeni yıl ruhu denilen aslında mutlu olma çabasından başka bir şey olmayan o ruhu yakalayabilir ve peşinden hiç ayrılmazsınız.. Hepinize sağlıklı mutlu yeni yıllar diliyorum.