Günümüzdeki yetişkin ilişkilerinde partnerlerden birinin diğerinin sevgilisi gibi değil de annesi gibi davrandığına sık sık şahit oluyoruz. Birliktelik yaşadığın kişiyi sarıp sarmalamak sahiplenmek onun için endişelenmek elbette güzel duygulardır fakat bazen farkında olmadan bu durumun dozunu kaçırabiliyoruz. Partnerimize duyduğumuz arzu ve istek korumacılığa evrile biliyor bu durumda ilişkilerde büyük bir çıkmaza yol açabiliyor.

İlişkide tek taraflı sorumluluk üstlenmek, partnerinin yüklerini sırtlanmak oldukça yorucu bir durumdur çok fazla fedakarlık ve çaba gerektirir hiçbirimiz sadece kendimizden vererek mutluluğu yakalayamayız. Her ne kadar ilişki içerisinde bu durumu normalleştirme çabasına girilse de partnerlerden birinin tükenmişlik belirtileri göstermesi kaçınılmaz sonuçlardan birisi olacaktır. Diğer bir yandan partnerin seni annesi gibi görmesi cinsel hayatınıza yansıyabilir ve isteksizlik durumu yaratabilir. Peki partnerinizin annesi olmaya başladığınızı nasıl anlayabilirsiniz? Birkaç ipucu ile kontrol edelim.

İlk olarak onu çocuğunuz gibi mi seviyorsunuz? Tabi ki ilişkilerde şefkate ve çocuksu sevgiye de ihtiyaç vardır bahsettiğim konu bunun biraz ötesinde, partnerinizin giyiminden konuşmasına yediği yemekten arkadaşlarına kadar her konuda onu kontrol etme çabasında mısınız?

Çıktığınız bir seyahatte onunda bavulunu hazırlıyor musunuz? Yetişkin her birey gideceği yere uygun yanına alması gereken şeyleri bilir onun ihtiyaçlarını düşünmeyi ona bırakmazsanız sizi anne olarak kodlamasında ne yapsın?

Partnerinizin cebine harçlık koyuyor musunuz? Partneriniz dışarı çıkacağında sürekli cebine harçlık koyma eğilimindeyseniz sizi sadece anne olarak değil baba olarak ta kodlayacağından emin olabilirsiniz.

Söyle canın ne istiyor o yemeği yapayım! Partnerinize sevdiği yemekleri yapmak tabi ki de güzel bir jesttir fakat her gün bu soruyu sorup istediği menülerimi hazırlıyorsunuz? Peki bu soru arada sırada size de soruluyor mu?

Yatak odanızda çocuklarınızla uyuyor eşinizi başka bir odada yatma mecburiyetinde bırakıyor musunuz? Bu durum aranıza mesafe girmesine sebebiyet verebilir evin içerisinde sadece bir anne değil eş olduğunuzda unutmanız gerekir.


Sorulara cevabınız evet iste bu durumda ne yapmanız gerekir biraz bahsedelim. Öncelikle bu durumun birçok sebebi olabilir farkına vardıktan sonra karamsarlığa kapılıp ilişkinizin biteceği endişesiyle hareket etmemelisiniz. Unutmamalısınız ki partnerinizde yetişkin bir birey, doğru iletişimle birçok problemi çözebilirsiniz. Partnerinizin kararlarına, yaptıklarına saygı duymalısınız sürekli üstünlük kurmaya çalışmaktan vazgeçmelisiniz. Gösterdiğiniz yorucu çabadan silkelenip onunda sizin için çaba göstermesi gerektiğini hatırlamalısınız. Eğer kendinizi bunları yapmaktan alıkoyamıyorsanız bir uzmandan destek almanızı öneririm.