Kurban Bayramı tatilinin ilk gününden itibaren yaklaşık 18 bin trafik kazası yaşandı ülkemizde..

Bir kısmı ölümle sonuçlanan kazaların büyük kısmında ağır yaralananlar hastanelere ulaştırıldı.

Binlerce araç kullanılamaz hale geldi. Peki hemen hemen her sene görmeye alışık olduğumuz bu ağır bilanço bir nebze önlenemez miydi?

Yıllardır ülkemizde özendirilen bir kural olan emniyet kemeri kullanımı, kontrol noktalarına yaklaşınca takılan polis araçlarından ve mobeselerin olmadığı yerlerde hemen çıkarılan bir güvenlik önlemi olmasaydı, her vatandaş emniyet kemeri kullanımının önemini hakkıyla kavramış olsaydı, kazaların kaçı ölümsüz, ve hafif yaralı sonuçlanırdı sizce?

Büyük çoğunluğu dediğinizi duyar gibiyim..

Peki, dinlenme tesisi ve akaryakıt istasyonları dışında rastgele yerlerde duraklanmasa, zorunlu haller dışında araçtan inilmese kazaların kaçı hiç yaşanmazdı acaba?

Hız faktörüne hiç değinmeden olur mu? Şehir içi ve şehirler arası trafikte uyulması gereken hız kurallarına uyulsa, bayram tatilinde herkesin kendi memleketine ulaşmak için en hızlı olma yarışına son verilse kazaların büyük kısmı önlenebilirdi elbet..

Lakin milletimizin araç hızı ve bir yerden bir yere giderken '5 saatlik yolu nasıl 3 saatte geldim ama' övüntüsü(!) belki de bilinçlenmemiz gereken en önemli konu..

Yolculuk yaparken ulaşılacak yere zamanında gitmeyi planlamak herkesin temennisi, fakat en erken gitmek marifet kabul edilmemeli..

Sosyal medyalarda, televizyon programlarında konu ile ilgili bilinçlendirme yapılabilir en azından bundan sonraki uzun bayram tatillerinde bu bilançonun yaşanma ihtimaline karşı..

En kısa sürede değil, en güvenli şekilde gitmenin önemi vurgulanabilir..

Ve unutulmamalıdır ki emniyet kemeri gerçekten can kurtarır..!