2024 için geri sayım başladı! Bir yıl daha geride kalırken sağlık, şans, başarı, mutluluk, huzur dilekleriyle tüm dünyayı yeni yıl heyecanı sardı. Hepimiz yeni yıla yeni umutlar, beklentiler, hayaller, kararlar ve hedeflerle giriyoruz.

Yeni yılda dileklerin gerçekleşmesi, yeni yılın sağlık, şans, bereket ve bolluk getirmesi beklentisiyle yapılan ritüeller, kutlamalar ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Anadolu’da un kapları, tüm yıl dolu olsun diye, ağzına kadar dolduruluyor; yeni yılda Brezilyalılar beyaz giyinirken İspanyollar 12 saniyede 12 üzümü yemeye çalışıyor; Arjantinliler eski yıla ait kağıtları yırtarak camlarından aşağı atıyor; Çinliler kapılarını kırmızıya boyuyor; Almanya’da eritilmiş kurşun suya atılıyor; Japonlar ise kahkahalarla yeni yıla giriyor.

Mumlar etraflarına ışık saçtıkları, mutluluk ve keyif verdikleri için yılbaşının uğur getiren sembollerinden kabul ediliyor. Saatler tam 12’yi gösterdiğinde sevdiğimiz kişileri öperek onlarla uzun seneler bir arada kalacağımızı; kapı önünde patlatılan narın sofraya getirilmesi ile yıl boyunca bolluk bereketin artmasını umut ediyoruz. Bir günde bir şey değişmeyecek ancak yine de saatler 00.00’ı vurduğunda, dilekler tutulacak. Yeni yıl kutlamalarının en ilginç örneklerinden birkaçını köşemde sizlerle paylaşmak istedim.

Mutluluğun ve iyi şansın sembolü olarak yeni yıl zamanı kapılarını kırmızıya boyayan Çin halkı, kutlamalara başlamadan önce geçen yıldan kalan kötü şansı göndermek için evlerini iyice temizliyorlar.  Şans ve bereket getirmesi için evlerine çeşitli çiçek ve bitkiler satın alıyor ve kırmızı zarfların içinde çocuklara şans parası dağıtıyorlar. Ayrıca bereketi sembolize eden mandalina hediye etme geleneğini de yıllardır devam ettiriyorlar.

 Yeni yıla girmeden önce herhangi bir saldırganlığı ve kötü niyeti geride bırakmak için ise Danimarkalılar kullanılmayan tabaklarını kırarak, 31 Aralık’tan önce kapılarının önlerine koyuyorlar. Kapılarının dışında kırılan tabakların sayısı ne kadar fazlaysa o kadar mutlu olacaklarına inanıyorlar.

Şili’de tam gece yarısı bir kaşık mercimek yiyenlerin bütün yılının iş ve parayla dolu olacağına inanılıyor. Şili’de evi içeriden dışarıya süpürürseniz bir önceki yılın kötü ruhlarını da beraberinde süpürmüş olursunuz. Ayrıca her ne kadar birçok kişiye göre ürkütücü gelenek olsa da mezarlıkta gece kamp yapmak Şili halkının yılbaşı gecesinde tercih ettiği ritüellerden bir tanesi. Yeni yılı ölmüş akrabaları ile geçirmek isteyen Şili halkı, belediye başkanı önderliğinde gece yarısı ülkenin merkez kasabasındaki Talca Mezarlığı’na giderek, klasik müzik eşliğinde mezarların başında mum yakıp oturuyorlar.

Peki ya siz? Sizin yeni yıl ritüeliniz ne olacak?