Uğrola Mersin, uğrola Türkiye…

2019 Yılının Temmuz ayıydı yanlış anımsamıyorsam.

2014-2018 Dönemini kapsayan Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığınca hazırlanmış olan Onuncu Kalkınma Planı süresini tamamlayıp yerine 2019-2023 yıllarını kapsayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin “ilk kalkınma planı” olan On Birinci Kalkınma Planının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesine kısa bir süre kalmışken Mersin’e bir haber düştü…

Henüz Mersin’de bir iki kişinin bildiği bu haber birkaç gün içinde Mersin’de kıyamet koparacaktı…

O zaman Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanıydım.

Hemen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olan Devlet Planlama Teşkilatı kökenli Mersin Milletvekili Sayın Lütfi Elvan’ı aradım ve sabah Ankara’ya gelip kendisiyle çok önemli bir konuyu görüşmek istediğimi belirtip randevu istedim.

Kendisi sabah bir dizi program için Karaman’da olacağını ve Karaman’a gelebilirseniz elbette görüşebileceğimizi belirtti sağ olsun.

Bu arada hakkını vereyim son derece nezaketli ve çalışkan bir insandı…

Onuncu Kalkınma Planını da kendisi hazırlamıştı Kalkınma Bakanıyken.

Hemen Karaman Ticaret ve Sanayi Odasının YK Başkanı Mustafa Gökhan Alkan’ı arayıp sabah Karaman’a geleceğimi ve bana yardımcı olmasını rica ettim.

O zaman MTSO Başkan Danışmanlığını yapan Cenk Cenkcimenoğlu’nu yanıma alıp Karaman’a gittim.

Sayın Lütfi Elvan’ın Karaman programı çok yoğun olduğundan program sona erince Mersin’e dönüşte Sertavul’da buluştuk kendileriyle.

Orada durumu anlattım:

Sayın Bakanım “Onuncu Kalkınma Planında belirtilen Mersin Konteyner Limanı ibaresi, On Birinci Kalkınma Planında, Doğu Akdeniz bölgesinde bir ana konteyner limanı inşa edilecektir şeklinde değiştirilmiş; bu haber doğruysa yarın Mersin’de kıyamet kopar” dedim.

Nasıl olur, emin misin” dedi, “Onuncu Kalkınma Planına Mersin Konteyner Limanı olarak ben koydum, planı böyle yapmıştık” dedi.

Derhal telefonuna sarıldı ve çok sert bir şekilde sordu konuyu karşısındakine; aldığı yanıta çok sinirlendi ve bana dönüp “Olmaz Ayhan Bey böyle bir şey, ben bu işin üzerine gideceğim, müsterih olun” dedi…

Teşekkür edip ayrıldım ve ertesi gün Mersin’de kıyamet koptu…

ON BİRİNCİ KALKINMA PLANI TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDA GÖRÜŞÜLÜYOR…

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay planı Hükümet adına sunuyor…

On Birinci Kalkınma Planı Madde 336.2.

“Doğu Akdeniz bölgesinde, Ortadoğu ve Orta Asya coğrafyasına çıkış kapısı olacak transit yük odaklı bir ana konteyner limanı inşa edilecektir”.

Onuncu Kalkınma Planının 849. Maddesi ise şöyleydi:

“Türkiye’nin ihracat hedefine ulaşabilmesini teminen, yapılan planlamalar doğrultusunda doğru yer, zaman ve ölçekte liman kapasiteleri hayata geçirilecek, limanların demiryolu ve karayolu bağlantıları tamamlanacaktır. Çandarlı Konteyner Limanı tamamlanacak, Mersin Konteyner Limanı ve Filyos Limanının yapımına başlanacaktır.”

İlgili madde sunulurken Sayın Lütfi Elvan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a “Doğu Akdeniz'de yapılacak bir liman ifadeniz var, buradaki kastınız nedir” diye soruyor.

Sayın Oktay bu soruya “Mersin’de yapılacak limanı kastediyoruz” oluyor.

Bu söz Mersinlileri yatıştırıyor ama inandırmaya da pek yetmiyor…

Burada şunu söyleyeyim; Gaziantep ve Adana Siyasetçilerinin Odaları ve Borsaları ile siyaset gözetmeksizin birlikte çok sessiz ve derinden yürüttükleri bu ince plan bugünkü duruma getirdi işi.

Her zaman söylediğim gibi Türkiye’de planlı ve gerçeklere uygun yatırım kararları alınmıyor.

Tepeye kimler etkili ulaşabiliyorsa onların kafasındaki işler için karar veriliyor

MTSO OLARAK BİZ NE YAPTIK?

O günden sonra hiç boş durmadık…

MTSO Başkanlığımdan sonra da boş durmuyorum…

·  Her ortamda, her platformda Mersin Ana Konteyner Limanını gündeme getirdik.

·  Ulusal ve Yerel Basında konuyla ilgili sayısız demeç ve söyleşilerimiz yayınlandı ve TV kuruluşlarında bir çok programda konuyu gündeme getirip kamuoyunu dinamik tutmaya çalıştık.

Neler yaptık?

·  İlk olarak Mersin Ticaret ve Sanayi Oda’mızın bir Meclis Toplantısı’nda kentin tüm sektörlerini temsil eden Meclis Üyelerimiz bu konuda rahatsızlıklarını yüksek sesle dile getirdiler ve oy birliği ile alınan bir kararla bu yatırımın tekrar yatırım programına alınmasını, daha net bir ifade ile yapım yerinin Mersin olarak yazılmasını isteyip Meclis Kararı aldık.

·  Konuyu sürekli gündeme getiriyor olmamız birçok Bakan’ın Mersin Ana Konteyner Limanının Mersin’de yapılacağı konusunda söz vermelerini sağladı.

·  Ayrıca birçok kurum bu limanın Mersin’de yapılmasının gerekliliği ve desteklenmesi konusunda görüş açıkladı.

Kimler derseniz?

·  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

·  CHP Geçmiş Dönem Genel Başkanı Kılıçdaroğlu

·  Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,

·  Ticaret Bakanı Muş

·  Birçok Mersin Milletvekili

·  Mersin Oda ve Borsaları

·  OSBÜK Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu YK Başkanı Kütükçü

·  UND Yönetim Kurulu Başkanı Nuhoğlu

·  UTİKAD Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği

·  Mersin Sivil Toplum Kuruluşları

·  Mersin Basın ve Medya Kuruluşları

DEVLETİMİZİN SÖZÜ ESASTIR, YERİNE GETİRİLMELİDİR…

Biz neler demişiz?

·  Dünya Gazetesi 01.05.2023 tarihli sayısında:

MTSO başkanı Kızıltan: Beklentimiz gerçekçi ekonomi politikalarının uygulamaya konulması.

Mersin Ana Konteyner Limanı Projesi acilen yapılmalı!

Ayhan Kızıltan, Akdeniz’deki en büyük liman olan Mersin Limanı dahil Taşucu ve serbest bölge limanlarına da sahip olan Mersin’in, Türkiye’nin en büyük kara lojistik filosuyla lojistik ve dış ticaret kenti olduğunu söyledi. Yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın da kullanıma girince deniz, kara, hava, demiryolu olmak üzere tüm taşı­ma modlarına sahip ender kentlerden biri olacağını belirten Ayhan Kızıltan, lojistik güç sayesinde Mersin’e ciddi bir maliyet avantajı ve rekabet gücü sağlayacağını aktardı. Kızıltan, “Deprem sürecinde de gördük ki, İskenderun Limanı’nın devreden çıkmasıyla bölgede Mersin Limanı tüm yükleri sırtlamakta zorlandı. Gemiler sırada bekliyor. Mersin Ana Konteyner Limanı Projesi, şu anki limanın 4 katı büyüklüğünde bir projedir ve acilen yapılması gerekiyor” diye konuştu.

·  Ulusal gazetelerimizden Ekonomim Gazetesi 12.01.2021 tarihli sayısında:

Mersin, “Ana Konteyner Limanı” sözü tutulsun istiyor…

Mersin’in liman işletmeciliği alanında sahip olduğu altyapı, bilgi birikimi, deneyim, insan gücü ve kıyı özellikleri nedeniyle konteyner limanı yatırımı için bölgedeki en uygun kent olduğunu vurgulayan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, yeni konteyner limanı ile ilgili gerekli tüm kriterlerin Mersin’i işaret ettiğine dikkat çekti. Önceki dönemlerde hazırlanan fizibilite raporları doğrultusunda konteyner limanı için Mersin’de yer seçiminin yapıldığını ve ön projesinin de hazırlandığını hatırlatan Ayhan Kızıltan, “Mersin, kıyı özelliklerinin dışında lojistikte bir dünya markasıdır. Mersin ayrıca İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en çok araç filosuna sahip, uzman ve deneyimli lojistik firmaları ile gümrükleme firmalarının konuşlandığı bir şehirdir. Konteyner Limanı yatırımında Mersin’e alternatif aramanın bir anlamı yoktur” diye konuştu.

·  Ulusal gazetelerimizden Sözcü Gazetesi 20.09.2022 sayısında:

KENT LOBİLERİYLE BOŞA DÜŞÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Ana Konteyner Limanı’nın 10’uncu Kalkınma Planında yatırım yeri olarak Mersin ismi zikredilerek kayda geçtiğini ve devletin en üst perdesinden pek çok kez ilan edildiğini anımsattı.

Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’in dışında bir yere yapılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Ayhan Kızıltan şöyle dedi:

"Geçmiş dönemlerde bazı spekülatif açıklamalardan ve yatırım yerinin başka bölgelere kaydırılabileceği haberlerine yönelik olarak hem dönemin Maliye Bakanı Lütfi Elvan, hem de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından yatırım yerinin Mersin olacağı söylenmiş ve bizler de bunu devletimizin bir sözü olarak kabul ettik.

Aksini Mersin kamuoyu olarak düşünmüyoruz bile.

Seneler süren bilimsel çalışmaların, verimlilik ve uygunluk analizlerinin sonunda ortaya çıkan bu önemli yatırımın birkaç holdingin kulis çalışmalarıyla, bazı basit lobi faaliyetleri ile Mersin dışında başka bir bölgeye kaydırılması bu önemli projenin boşa çıkmasıdır, işe yaramaz hale gelmesidir."

RANTA DOYMAYANLAR MERSİN’İNİN ÖNÜNÜ KESİYOR…

Biz bu işlerle uğraşırken bu RANTA DOYMAYANLAR ne yaptı?

Ayhan Kızıltan’ı indirip MTSO’yu ele geçirelim çabasındaydı…

MTSO’DA KAOS YARATTILAR!

·  Şimdi bir ricam olacak Mersinli siyasetçilerden;

Siz siyasi parti gözetmeksizin bu kentin çıkarları için bir araya gelin.

BIRAKIN BİRBİRİNİZLE KAVGA ETMEYİN; BİR ARAYA GELİN, BU KENTİN YATIRIMLARI İÇİN NEREYLE KAVGA EDİLMESİ GEREKİYORSA ORALARLA KAVGA EDİN BİRLİKTE!

Hoşça kalın, haftaya yine buradayız…