Çoğumuzun her gün yaptığı ve sağlığımıza zarar veren bazı alışkanlıklardan bahsedeceğim. Güneş ışığından önce ekran ışığına maruz kalmak, kahvaltıda rafine karbonhidratlar tüketmek, günün çoğunluğunu oturarak geçirmek, ağızdan nefes almak, yüksek kalorili içecekler tüketmek,  sık sık alkol almak, gece yatarken ekrana bakmak, her zaman çevrimiçi olmak, sabahları sudan önce kafein tüketmek...

+ "Sabahları kahve içmeden uyanamıyorum" sözünü çok sık duyarız mesela. Halbuki uyanınca ilk iş olarak kafein almak, kendimize yapabileceğimiz en büyük kötülüklerden biridir. Çünkü uyandığımızda vücudumuzun su seviyesi düşük, kanımızdaki kortizol seviyesi ise yüksektir. Uyandıktan kısa süre sonra alınan kafein, stres hormonlarını artırır. Kafeini en az bir saat erteleyip öncesinde su içmek, günümüzün daha iyi geçmesini sağlayacaktır.

 + Kendimize diğer bir kötülüğü, güneş ışığından önce ekran ışığına bakarak yapıyoruz. Uyanır uyanmaz çoğumuz, ilk iş olarak telefonumuza sarılıyoruz. Halbuki telefon, bilgisayar, tablet gibi elektronik aletlere bakmadan önce, dışarıda hareket ederek biraz zaman geçirirsek; uyku sorunları ve stres seviyemiz önemli ölçüde iyileşir ve daha iyi bir ruh haline sahip oluruz.

 + Kahvaltıda rafine karbonhidrat, şeker ve işlenmiş gıdalar tüketmek; kan şekerimizde ani yükseliş ve düşüşler yaşanmasına neden olur. Bu da gün içinde sürekli yorgun ve aç hissetmemize sebebiyet verir. Protein ve yağ ağırlıklı beslenerek, günlerimizin daha enerjik geçmesini sağlayabiliriz.

+ Protein eksikliği, birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Kas gelişimi ve onarımının yanı sıra, bağışıklık sistemini de doğrudan ve olumsuz yönde etkiliyor bu eksiklik. Günlük almamız gereken protein miktarını, doktorumuza/diyetisyenimize danışarak ya da bir uzmana sorarak öğrenebiliriz.

+ Günde 6 saatten fazla oturur pozisyonda durmak, sağlığımız için oldukça zararlı bir durumdur. Eğer masabaşı bir işte çalışıyorsanız, çok sayıda sağlık sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Duruş bozukluğu ve obezite bunlardan yalnızca bazılarıdır. Her saat başı kalkmak, vücudunuzu esnetmek ve fırsat buldukça yürümek sağlığınız için iyi olacaktır.

+ Yüksek kalorili içecekler tüketmek de sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen şeylerin başında gelmektedir. Gazlı içecekler, enerji içecekleri, meyve suları, kahveli içecekler, alkol... Bu içecekler şeker emilimini yavaşlatacak liflerden yoksun olduklarından dolayı, kan dolaşımımıza şeker enjekte etmeye benzer bir etki yaratırlar. Bu tip içecekleri azaltmak, sağlığınız için atmanız gereken en önemli adımların başında gelir.

+ Çoğu kişinin dikkat etmediği bir başka olay ise ağızdan nefes almaktır. Ağızdan nefes almak; kuru ağız, diş ve diş eti sorunları, uyku bozukluğu, solunum sorunları gibi problemlere neden olabilir. Burnunuzdan nefes alacak şekilde kendinizi eğitin ve nefes egzersizleri yapmaya çalışın.

+ Mesaj, arama ve e-postalara hemen yanıt verme ihtiyacı, son yıllarda ortaya çıkan ve hayatımızı olumsuz yönde etkileyen bir sorundur. Sürekli çevrimiçiyseniz, kendinizi hep bir sorun çözme psikolojisi içinde hissedersiniz. Bu da stres seviyenizin artmasına neden olur. Sinir sisteminizi rahatlatmak için zamanınızı planlayın. Mesela belirli bir saatten sonra gelen mesaj, mail ya da aramalara cevap vermemeye çalışın ve rahatsız edilmediğinizden emin olacağınız zamanlar yaratın.

+ Akşam yemeğinde birkaç kadeh içki içmek de masum görünen, fakat oldukça zararlı alışkanlıklardan biridir. Her gün alkol alırsanız; kilo problemleri, uyku bozukluğu, anksiyete, depresyon ve kronik hastalıklara davetiye çıkarırsınız. Ara sıra alkol almak sizi öldürmez ama her gün içiyorsanız durum değişir.

+ Yatarken parlak ışığa maruz kalmak, teknolojinin hayatımızın her alanına dahil olmasıyla birlikte edindiğimiz kötü alışkanlıklardan biridir. Uykudan önce ekrana bakmak, sirkadiyen ritminizi ve melatonin üretiminizi bozar. Yapabiliyorsanız yatmadan en az bir saat önce telefon, tablet ve bilgisayar gibi ekranlarla bağlantınızı kesin. Bu alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız, mavi ışık engelleyicileri kullanın.

+ Son olarak vücuttaki verimliliği en üst düzeye çıkarmak için bol bol su için. Uyandıktan kısa bir süre sonra içilen bir bardak su, iç organları harekete geçirir. Her yemekten 30 dakika önce içilen bir bardak su, sindirimi iyileştirir. Banyo yapmadan önce içilen bir bardak su, kan basıncını düşürür. Yatmadan önce içilen bir bardak su ise felç ve kalp krizi riskini azaltır.

Çoğunluğukla stres, yorgunluk ve benzeri olumsuzluklarla dolu bir hayat yaşıyoruz. Fakat yukarıda bahsettiğim gibi basit değişiklikler yaparak; fiziksel ve ruhsal sağlığımızı büyük oranda ve pozitif olarak değiştirebiliriz.