Bir meslek kanunu meselesinden bahsetmek istiyorum.

Öğretmenlik mesleği için hazırlanan ancak öğretmenleri pek de memnun etmeyen bir kanundan…

Son haberlere göre kanunun 22 maddelik ilk bölümünün meclisten geçtiği belirtiliyor.

Yaklaşık bir milyon öğretmeni etkileyen bu kanuna sendikaların ve öğretmenlerin tepkileri ise artarak devam ediyor. Öğretmenlerin karşı çıkmalarına rağmen bu kanunda ısrar edilmesinin nedeni ise merak konusu olmaya devam ediyor.

Eğitim öğretimle ilgili birçok sorun henüz çözüme kavuşmamışken öğretmenlerin istemediği bir kanunda ısrarcı olunması bu kanunun bir dayatma olduğunun da göstergesi haline geliyor.

2023 yılında bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Öğretmenlik Meslek Kanununun küçük değişikliklerle tekrar yürürlüğe konmak istemesi ile ne gibi yenilikleri beraberinde getireceğini kısaca özetleyelim.

Eğitim fakültelerinden öğretmen olarak mezun olmak kamuda öğretmen olmak için yeterli olmayacak. Kurulacak öğretmen akademilerinde 4 dönem eğitim alma şartı getirilerek başarılı bulunan öğretmenlerin ataması sözleşmeli olarak gerçekleştirilecek.

Özel okul öğretmenleri için herhangi bir taban ücret belirlenmediği için özel okulda görev yapan öğretmenler mağdur olmaya devam edecek.

Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi tarafından haklarında yapılan denetim ve inceleme sonucunda öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde görevini yerine getirmede yetersizliği tespit edilen kadrolu öğretmenler, Akademi tarafından eğitime alınacak. Yetersizliği tespit edilenler, genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanacak. Bu konuda şikayete maruz kalan bir öğretmenin değerlendirilmesinin adil bir şekilde yapılabileceğine olan inanç ise tatmin edici düzeyde olmadığı da kamuoyuna yansımaktadır.

Yönetici adayları da eğitim kurumu müdürü veya müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirildiklerinde akademi tarafından yönetici yetiştirme programına alınacak.

Öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde söz, davranış, hal ve hareketlerde bulunanlara aylıktan kesme cezası verilecek.

Eğitimde şiddete ilişkin, öğretmenlere karşı işlenen suçlarda cezaların ‘yarı oranında’ artırılması ve hapis cezasının ertelenmemesi sağlanacak.

On yıl hizmet süresi bulunan öğretmenler, öğretmen akademisinde eğitim alarak, sınavsız olarak uzman öğretmen olabilecekler. Eşit işi yapan öğretmenler arasında maaş farkı oluşturan kariyer basamağı düzenlemesi bu haliyle haksızlık oluşturmaya devam edecek.

Her yenilik, her düzenleme düzenlenen konuda bir gelişimi hedeflemektedir. Öğretmenlik Meslek Kanunu adı altında yapılan değişikliklerin ise öğretmenlerin haklarını geliştirmekten çok bazı haklarının ellerinden alınması anlamı taşıdığı görülmektedir. Diğer yandan kayırmacılığın yoğun olarak tartışıldığı bir dönemde öğretmen atamalarının ve öğretmenlerin değerlendirilme durumlarının tarafsızca yapılabileceğine olan güven çok azdır. Haksız bir şikayet durumunda bile öğretmeni tarafsızca koruyacak mekanizma da ortadan kalkmaktadır.

Öğretmenlik mesleğinin itibarını üst seviyeye çıkarabilecek bir kanun hazırlanmak isteniyorsa bunun için ilk olarak öğretmenlerin fikirleri sorulmalıdır. Öğretmenlerin de içinde olduğu bir meslek kanunun hazırlanması birçok sorunu da ortadan kaldırabilecektir.

Unutulmamalıdır ki:

Dünyanın her yerinde öğretmenler, toplumun en fedakâr ve saygıdeğer insanlarıdır. M.Kemal ATATÜRK