Aynı fırından ekmek aldığınızı düşünün. İlk aldığınız ekmek ile ikincisi arasında gramaj farkı olursa tepkisiz mi kalırsınız?
1 kg et fiyatına 900 gr et veren kasaba güvenebilir misiniz?
Tezgâhtan seçemediğiniz için çürük domatesleri veren manavdan memnun kalır mısınız?
İş yerinde aynı işi yapıp daha az ücret alsanız hoşunuza gider mi?
Anneniz sizi kardeşlerinde az severse nasıl hissedersiniz?
İki durum arasındaki çelişkiler sizi nasıl etkiler?
Eğitim fakültesini okudunuz. Devlet okullarında öğretmen olmak için Kamu Personeli Seçme Sınavına girdiniz. Sınavı geçtiniz ama sınavdan aldığınız not atanmak için yeterli olmadı. Mülakat adı verilen bir değerlendirmeye daha tabi oldunuz. Bu değerlendirmeyi yapanlar sizi yeterli görmelerine karşın yeterlilik puanının azını verdiler. Yani açık açık hak ihlali yapıldığını gördünüz. Kontenjan sıralamasında geriye düştünüz. Tepkisiz mi kalırsınız?
Son günlerde öğretmen atamalarında yaşanan durum da tepkileri beraberinde getiriyor. Farklı illerde kurulan mülakat komisyonlarının standart ölçeklere dayalı olmayan puanlama kriterleri sonrasında binlerce öğretmen adayının atamaya esas puanlarında ve sıralamalarında haksızlıklar ortaya çıkmıştır. Mülakatlarda ‘torpil’ iddialarının sesi ise gün geçtikçe artmaktadır.
Topluma yön verecek olan öğretmenlerin atanması sırasında yaşanan şaibeli durumlar öğretmenlik mesleğinin güvenirliğine de zarar vermektedir. ‘Torpil’ yaptırarak atanan bir öğretmenin öğrencilerine ‘hak, adalet, hukuk, vicdan,…’ vb değerleri aktarmasını beklemek aşırı iyimserliktir. Bu yanlışın faturası ise tüm topluma kesilmektedir. Toplum yavaş yavaş adaletsizliği içselleştirmektedir. Değerlerimiz yok olmaya başlamaktadır.
Yeni maarif modelinde ‘değerlerimiz’ konularına vurgu yapan bakanlığın yaşanılan haksızlıkları sadece sayı olarak görmesi ise oldukça düşündürücüdür. ‘Mülakat adaletsizliği sonucunda 1100 öğretmen adayının atama sıralaması değişmiş olup birçoğu da kontenjan dışında kalmıştır.’
Mülakat uygulamasının yarattığı adaletsizlikler ortadayken bu uygulamada ısrarcı olmaktan vazgeçilmelidir. Eğitim fakültesinden mezun olan öğretmenler KPSS sıralaması ile atanmaya devam etmelidir. Eğer ki atama bekleyen öğretmenlerin mesleki nitelikleri yeterli görülmüyorsa eğitim fakültelerine yatırım yapılarak bu eksiklikler giderilmelidir.
Son olarak;
Adalet, toplum içinde yaşayan tüm insanların eşit sayıldığı, herkese eşit şekilde davranıldığı güçtür. Adalet haksızlıkların giderilmesi, toplum içindeki sorunların çözülmesi, sıkıntıların önüne geçilmesinde etkilidir.
Adalet Mülkün Temelidir.