Yazımın başlığı, geçtiğimiz günlerde TED Mersin Kolejini ziyareti esnasında, konuşmasını dinleme şansı bulduğum TED Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu’na ait. Sayın rektör o günkü konuşmasında bilgiye ulaşımın kolaylaştığı bilgiye ulaşım araçlarının çoğaldığı mevcut zaman diliminde öğrenme eyleminin önemine vurgu yaparak ‘’öğrenmeyi öğrenmek’’ gibi farklı bir pencere açtı.

Artık herkes bilgiye kolayca ulaşabiliyor ve mevcut olan not sisteminde eğitimciler öğrencinin bilgisine değil ezber yeteneğine puan veriyor. Çoktan seçmeli sistem öğrencilerin ezber yeteneklerini kuvvetlendirmekten başka onların öğrenme dürtüsüne olumlu katkı yapmıyor gibi görünüyor.

Herhangi bir bilgiyi öğrenmek için önce merak duygusunun uyanması gerek ve bugün gençlerimizde merak duygusunu uyandırmak kolay değil. Herhangi bir bilgiyi merak ederek öğrenen bir kişinin o bilgiyi unutması mümkün değil çünkü öğrenme niyetini merak oluşturuyor. Fakat mecburen öğrenilmesi gereken bilgi yani herhangi bir sınavdan geçer not alabilmek niyetiyle öğrenilen bilginin çabuk unutulması kaçınılmaz. Salt puan alma odaklı öğrenilen her bilgi zamanın tozlu raflarında yerini alıyor. Böylece kademelerinde yükselen ama unutkan bireyler yetişiyor.

Kişinin kişiyle etkileşim yolu ile öğrenmesi ise güncel bir öğrenme yöntemi olarak görünüyor. Aktif, işbirlikçi deneyimsel öğrenme metotları çok sık kullanılsa da öğrenmenin temelini oluşturan merak ve ilgi duyguları pek önemsenmeyen konular arasında yerini alıyor.

Antik Yunan Filozofu Sokrates’in bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir sözü ünlü filozofun öğrenme konusundaki azmini ortaya koyar. Sürekli değişen zaman ve mekan, bilginin de durağanlığını bozar ve bugün doğru olan yarın yanlışa evrilebilir ve günün sonunda kişi hiçbir şey bilmediği hissine kapılabilir. Doğrular ve yanlışlar dönemseldir.

Değişim dünyasında alınması gereken en önemli tavır değişime adapte olabilme yeteneği ve basmakalıp öğrenme biçimlerinden farklı yollar aramaktır.

Kişi, sohbet ortamında da birçok şey öğrenebilir. Ders ve derslik sisteminin biraz daha yumuşatıldığı ortamlar öğrenciye kendini daha rahat ifade edebilme konusunda fayda sağlar.