Dünya sigarayı bırakma günü yaklaşırken insanın kendine yaptığı en kötü alışkanlık olan sigara tüketimi ile ilgili sizlere bir yazı sunmak isterim. Tütün dumanı içerisinde yer alan kimyasal maddeler ilk çekişten sonrası 10 saniye içerisinde kalbe, beyine ve diğer organlara ulaşarak zarar vermeye başlar. Bunun yanında sigara tüketmek birçok hastalığa zemin hazırlar. Ruh haline, görüşünüze ve maddi durumunuza zarar verir. Ölümcül riski bulunan sigara vücutta geri dönüşü olmayan etkiler yaratabilir.
Sigara içildiği andan itibaren bütün organlara zarar vermeye başlar. Tütün ürünü kullanmak ya da sigara içmek, kana, akciğerlere ve organlara nikotinin yanında içerisinde kanserojen madde barındıran birçok kimyasalın da vücuda girmesine neden olur. Sigara içmek yaşam süresini kısaltmaktadır.
Sigara tüketenler tüketmeyenlere oranla ortalama olarak 5 ila 10 yıl daha erken hayatını kaybediyor. Akciğer kanseri başta olmak üzere pek çok sağlık sorununun temelinde sigara kullanımı yer alıyor.
Sigara dumanında bulunan bu kimyasal maddeler, kanserojen etkilerde bulunarak dokularda hücre hasarına neden olur.
Hamilelik döneminde sigara tüketimi olduğunda bebek tütün dumanına ve karbon monoksite maruz kalarak oksijenini kısıtlar. Tütün dumanına ve nikotine maruz kalan bebeği kalp atışı zayıflar ve solunum sıkıntısı yaşayabilir. Hamilelikte sigara tüketimi yapılıyorsa, doğmamış çocukların da etkilenmesine neden olur.
Hangi yaşta olursanız olun sigarayı bırakmak sağlınız açısından iyi olacaktır. Yıllardır sigara içen bir kişi sigarayı bıraktığında vücudunda şu durumlar gerçekleşir:
20 dakika sonra kalp atış hızında düşüş olur ve kan basıncı dengelenir. El ve ayakların ısısı yükselir. 8 saat sonra kanda karbon monoksit oranı düşer ve oksijen seviyesi yükselir duruma gelir. 24 saat sonra kalp krizi riski azalmaya başlar. 48 saat sonra sinir uçları nikotin yokluğuna alışmaya başlar ve böylelikle daha iyi tat ve koku almaya başlanır. 2 hafta ila 3 ay sonra kan dolaşımı düzenlenir ve egzersizi yaparken daha az zorlanmaya başlanır. 3 – 9 ay sonra vücuttaki enerji yükselir, öksürük azalır. Bunların yanında sinüs tıkanıklığı, nefes darlığı ve yorgunluk zamanla normale döner. 1 yıl sonra kalp hastalığı riski yarı yarıya olacak şekilde azalır. 5 ila 15 yıl sonra inme riski hiç sigara kullanmamış kişilerle aynı seviyede olur. 10 yıl sonra akciğer kanserinden riski düşüşe geçer ve diğer oluşabilecek kanserlerin risk de azalır. 15 yıl sonra kalp sağlığınız hiç sigara içmeyen bir kişinin sağlığına ulaşır. Sizce de değmez mi?