Olumluluklar ve olumsuzluklar bir aradadır yaşamda.
Her insanda iyilik ve kötülüklerin bir arada olduğu gibi.
Her olayda iyi ve kötü yanların olduğu gibi.
Diyalektik Materyalizmin özünde olup bizleri aydınlattığı gibi aslında.
Olması gereken ise olumlulukları, iyilikleri, güzellikleri öne çıkarmaya çalışmak, yönlendirmek, çaba harcamak…
Sıklıkla söylediğimiz gibi sadece şikâyet etmek, isyan etmek sorunları çözmediği gibi niyetimizi de belli etmektedir aslında. Derdimiz üzüm yemek değil de bağcıyı dövmek ise eğer, şikâyet etmeye devam edelim o zaman…
Ya da iyi niyetle söyleyelim ki, sorunları tespit ediyorsak, görüyorsak, düzeltilmesini istiyorsak, çözüm yollarını da gösterelim, önerelim, hatta yardımcı olmaya aday olalım…
Ülkemizde sorunlar elbette çok. Sıkıntılarımız diz boyu. Ekonomik, (Hayat pahalılığı sözcüklerle anlatılamayacak kadar çok ve yoğun) siyasi, (Ülkenin kaderi tek seçenekle çözülemeyecek kadar ciddi) sosyal, (İnsanî ilişkilerin yerini bencillik almış durumda) güvenlik… (Ülkemiz her yandan düşman kuvvetleriyle çevrelenmiş-AB-D/İsrail)
Haller böyle… Ancak bu madalyonun bir yüzü. Diğer yüzünde ise olumluluklar var. Önceki yazımızda yazmıştık. Bir şeyler oluyor. İyi bir şeyler oluyor. Yeterli ya da değil, bir şeyler oluyor. Yeterli kılmak da ellerimizde.
Mersin Menteş Mahallesindeki Şehit Osman Köse Ortaokulu Ali Aslan kütüphanesinde bir bölümü Saadet-Müsellim Pesen adına oluşturduk. Çeşitli gereksinimleri karşılamaya çalışıyoruz. Çevremizden kitap katkıları devam ediyor.
Bu çalışmaları yaparken yeni bir durumla karşılaştık. Kullanılamayacak durumda olan kitapları, dergileri, ansiklopedileri, geçmiş sistemlere uygun olan test kitapları ve yaprak testler, gazete, farklı boyutlarda karton desteleri vb. çıktı karşımıza. Araştırdık. Geri dönüşüm alanı bulduk. Ulaştık. Mersin Yenişehir Belediyesi kontrolünde ve anlatıldığı kadarıyla Türkiye’de sayılı olan bir üretim alanına girdik. “Tehlikesiz atık toplama-ayırma tesisi” adıyla…
Kâğıtlar, naylonlar, plastikler ayrılıyor. Makineden geçerken paketleniyor. Yeniden hizmete sunulmak üzere gönderiliyor. Peki yararı?
Çevre kirliliği önleniyor.
Ağaçlar kesilmiyor.
Az maliyetle yeniden gereksinimler karşılanıyor.
İş alanı yaratılıyor.
“Bu da bir şey mi,” dediniz? Cevap veriyorum; Evet bir şey!
Karıncanın “Söndüremesem de bu yolda çaba harcamış olurum,” sözü gibi…
Ya da “Küçük adımlarla büyüklüklerin yaratıldığını” bilmek gibi…
Yapılan, yaratılan, meydana getirilen her şey değerlidir, önemlidir, topluma ve ülkeye katkıdır…
Yeter ki BİR ŞEYLER yapmaya çalışalım.