'Okumak gözler açıkken hayal kurmaktır.' derler. Elimize aldığımız her kitapta farklı bir dünyaya, yeni bir kapı açarız. Kitabın içeriği, türü ne olursa olsun; bizi bu dünyadan belli bir süre uzaklaştırır. Belki de kitapları bu denli sevmemizin nedenlerinden birisi de budur. Masallar ise bu uzaklaşmanın en güzel şeklidir. Sadece çocuklar için değil, büyükler için de önemlidir masallar.
Çocukların gelişiminde büyük öneme sahip olan masallar; sabırlı davrananların mutlaka amacına ulaştıklarını, yapılan iyiliklerin karşılıksız kalmayacağını, zekanın çoğu zaman beden gücünden üstün, sevginin birçok şeyden daha değerli, arkadaşlığın çok önemli olduğunu, el ele vermenin ve birlik olmanın her zaman daha fazla başarı getirdiğini, ümitsizliğe kapılmamamız gerektiğini ve elimizden geleni yaptığımız takdirde de başarının bizi zaten bulacağını anlatır.
'Eğer çocuklarınızın zeki olmasını istiyorsanız, onlara masal okuyun. Eğer onların daha zeki olmalarını istiyorsanız, daha fazla masal okuyun.' der Albert Einstein. Masallar, çocuklara sorunlarla nasıl baş etmeleri gerektiğini öğretir ve duygusal yönden güçlenmelerine yardımcı olur. Birçok kültürde birbirine benzerlik gösteren masallar, ayrıca evrensel değerlerin de öğrenilmesi ve yayılmasını sağlar. Her masalda aynı sonuca ulaşırız. İyiliğin kötülük karşısında hep üstün geldiği ve gelmesi gerektiği. Masalları eğitim amaçlı da kullanmak mümkündür. Jack ve Fasulye Sırığı'nı uzunluk çalışmaları yaparken, Külkedisi'ni saatleri öğretirken anlatmayı deneyin.
Her masal, tüm insanlığa birtakım kültürel mesajlar iletir. Masallarda en acı hayat dersi bile doğaüstü ögelerle anlatıldığından, çocukların bilincine yerleşmesi açısından daha etkili ve kalıcıdır. Ayrıca masalların genellikle mutlu sonla bitmesi, çocukların dünyaya umutla bakmasını sağlar.
Keza büyükler için de oldukça önemlidir masallar. Zaten masal okumanın, dinlemenin yaşı olmadığını düşünüyorum. Ara sıra okumalarımın arasında masal kitaplarına yer veririm. Çünkü masallar beni ruhsal bir dinginliğe ulaştırıyor. Kitapların bile bazı durumlarda insanı yorduğu zamanlar olabiliyor. Bana oluyor en azından. Günlük yaşantımızdan, sosyal ilişkilerimizden ya da başka sebeplerden dolayı bazı anlarda kitaplardan uzaklaşabiliyoruz. Romanlar, öyküler ya da kurgu dışı olsun neredeyse tüm kitaplar, bazı durumlarda yorucu olabiliyor veya okuma istediğimizin azaldığı dönemler yaşayabiliyoruz. Böyle zamanlarda masal veya şiir kitaplarının tercih edilmesini öneririm. Özellikle de masal kitapları böyle dönemlere ilaç gibi gelir.
Günlük hayatın stresinden, hengamesinden; sosyal ilişkilerimizde yaşadığımız problemlerden uzaklaşmak için de güzel bir yoldur masallar. Diğer kitaplardan farklı olarak, masal kitapları bizi tamamen pozitif duygularla sarar. Her şeyden uzaklaşıp, belki çocukluğumuza döndüğümüzü hayal ederek fantastik bir yolculuğa çıkarız. Kendinizi kötü hissettiğiniz anlarda elinize bir masal kitabı alın ve okumaya başlayın, iyileştirici etkisi karşısında şaşıracaksınız.
Yazımı sonlandırırken Micheal Ende'nin 'Bitmeyecek Öykü' adlı kitabını tavsiye ediyorum.