Atatürk Havalimanına rakip ikinci büyük ikinci havalimanı olarak planlanan, 2011’ de yapımına başlandığı tarihten bu yana 7 ayrı Ulaştırma Bakanının değiştiği,kah alt yapı kah üst yapı derken 9 ihalenin söz konusu olduğu, 2013, 2016, 2018, 2019, 2020 olmak üzere 5 kez açılış tarihi verilen Çukurova Havalimanı son üç yılda sayısını kimselerin bilmediği nice müjdenin ardından bu kez gerçekten hizmete açılacak gibi görünüyor..

Devleti yönetenlerden daha doğrusunu bilemeyeceğimize göre ve resmen üstelik Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 10 Ağustos 2024 günü açılacağı duyurulduğuna göre evet Havalimanı 10 Ağustos’ta resmen ve seçim dönemlerinden farklı olarak bu kez gerçekten açılacak..

Aslında mesele uçak inip kalkmasından ibaret olsa, çok daha önce de açılabilirdi, neden 10 Ağustos’ a kadar beklendi?

Sanırım orada Mersin için yaşamsal öneme sahip Konteyner Terminal Limanı’ nın Yumurtalık’a kaydırılacağı AKP yetkililerince ‘müjdelendikten’ sonra Mersin kamuoyunun yükselen tepkilerini dindirme gibi bir kaygıyla hareket edilmiş olabilir mi?

Erdoğan ve AKP’ nin Mersinliyi hoş etme, gönüllerini kazanma gibi bir derdi var mı? Emin değilim..

Hangi gerekçeyle olursa olsun, sonuçta havalimanı açılıyor, gerisi detay diyenleri duyar gibiyim…

O zaman filmin fragmanını bırakıp kendisine bakalım…

Havalimanı 10 Ağustos’ ta açılacak, o konuda artık tereddüt yok..

Ama bu açılış sonrası havalimanı gerçekten tarifeli seferlere başlayacak mı?

Her şeyden önce vurgulamakta yarar var; Havalimanına Adana yönünden gelen yol iyi kötü trafiğe açık ama Mersin’ den yola çıkan araçlar da o yolu kullanmak mecburiyetindeler ve bu tamamlanmayan Mersin bağlantısı nedeniyle yolun 7 km uzaması demek…

Havalimanı sahasında şantiye binaları henüz kaldırılmamış, ara ve bağlantı yolları tamamlanmamış…

Eksik işlerin tamamlanması ve bölgenin temizlenmesi en iyimser tahminle 6-7 aylık süreyi gerektiriyor.

Tüm eksikler tamamlanıp havalimanı gerçek anlamda işlevsel hale getirilse bile Uluslararası uçuşlara açılması için gerekli sertifikasyon işlemlerinin tamamlanıp gerçek anlamda dünyayla entegre olması en az bir yıllık süre gerektiriyor…

Havalimanının bölgesel bir HUB Limanı niteliğini kazanması mümkün mü ve bu ne zaman gerçekleşir sorularına da yanıt vermeye çalışayım…

Şu anda hızla devam eden ve İngiltere Hükümetinden sağlanan dış kredi nedeniyle finans güçlüğü çekmediği için kısa zamanda tamamlanacak Gaziantep-Osmaniye-Adana-Yenice-Mersin hızlı treninin 2 yıl içinde hizmete girmesi yüksek olasılık…

O hızlı tren devreye girdiği gün sadece Adana, Mersin değil Gaziantep gibi çevre iller de kısa sürede aprona ulaşacakları bu bölgesel havalimanını tercih edecekler…

İstanbul’ a göre uçak şirketlerine daha avantajlı fiyatlarla hizmet vermesi doğal olan bu havalimanı o gün bölgesel niteliğine kavuşacak. Kargo ve yolcu anlamında bazı çevreleri rahatsız etse de İstanbul’ un yükünü bir nebze alacak.

Bugün itibariyle seçeneksiz durumda olan İstanbul’ a güçlü bir alternatifi koşulların dayattığı durumla karşı karşıyayız…

Çukurova Havalimanı projesi 30 milyon yolcu ve 30 yolcu köprüsü (körüklü bağlantı) olarak hazırlandığı günlerde Atatürk havalimanının yükünü alacak, tüm Ortadoğu ve körfez ülkelerine transit yolcu anlamında da hizmet verecek bir havalimanı olarak tasarlanmıştı.

İstanbul 3. Havalimanının devreye girmesiyle Çukurova Havalimanı yapımı ciddi sorunlarla baş etmek zorunda bırakıldı. Daha da önemlisi proje kırpıldı ve yolcu sayısı yıllık 6,5 milyon, yolcu köprü sayısı ise 7’ ye çekildi…

Bir yere not edin;

Gaziantep-Yenice hızlı treninin devreye girmesiyle Çukurova Havalimanının önümüzdeki 5 yıl içinde büyütülmesi gündeme gelecek…

Ve orta vadede yeniden 30 milyon yolcu kapasiteli bir Bölgesel Havalimanına sahip olacak ülkenin yeni lokomotifi Çukurova havzası…

Hangi engel çıkarılırsa çıkarılsın, konjonktür süreci böyle şekillendirecek…

Evet coğrafya bazen kaderi belirliyor, bu kez de o kural işleyecek…