2024-2025 Eğitim öğretim yılı yaklaşık 20 milyon öğrenci, 1milyon 100 bin öğretmen için 67 bin eğitim kurumunda başlıyor. Öğrenciler 90 günlük aranın ardından öğretmenlerine ve sınıf arkadaşlarına kavuşuyorlar. Peki yeni eğitim öğretim yılına okullarımız hazır mı?

Milli Eğitim Bakanımızın açıklamalarına göre 68 bin öğretmen açığı bulunmaktadır.

Deprem bölgesi başta olmak üzere birçok ilde ise okulların yapımı devam etmektedir.

Okulların temizlik işlerini görecek hizmetlilerin görevlendirmeleri de halen gerçekleştirilmemiştir.

Yapımı yeni tamamlanan bazı okulların masalarında, sıralarında, dolaplarında eksiklikler bulunmaktadır.

Peki bu şartlarda eğitim öğretime hazır mıyız? Yoksa, kervan yolda mı düzelir?

Eğitim öğretim her şartta devam etmelidir. Eksikliler olabilir ancak bu durum çocuklarımızın eğitiminin önüne geçmemelidir. Hijyen şartları ihmal edilmeden öğrencilerimizin okullarına devamı sağlanmalıdır.

Okullarda hijyen ise temizlik personelleri tarafından sağlanmaktadır. Geçmiş yıllarda okulların temizlik işlerini yaptırmak amacıyla İŞKUR tarafından Toplum Yararına Programlar (TYP) ile geçici personellerin istihdamı sağlanmaktaydı.

Toplum Yararına Programlar; afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında İŞKUR ile kamu kurum ve kuruluşları iş birliğinde düzenlenen programlardı. TYP personelleri asgari ücret karşılığında bir ayda 30 gün sigortalı olarak hizmet vermekteydiler. Bu yıl ise durum farklı. TYP’nin harfleri değiştirilerek İUP oldu. İUP’un açılımı ise: İşgücü Uyum Programı’dır. İŞKUR tarafından işsizliği azaltma ve istihdamı artırma hedefiyle başlatılan bu programla, görevlilerin okullarda bir ayda 12 gün sigortalı olarak çalışması ve günlük 566,73 TL ücret alması planlanmaktadır. Yani asgari ücretin yarısından az bir ücrete haftada 3 gün okullara temizlik hizmeti verilmesi uygun görülmektedir.

Asgari geçim gereksinimlerinin aile bütçelerini zorladığı ekonomik koşullarda İUP ile çalıştırılacak personel temini oldukça zor görülmektedir. Çalışanların yol, yemek, giyim gibi ihtiyaçlarına da destek sunmayan bu program okullardaki hijyen problemlerine çare olamayacaktır. Pazartesi günü okul zili çalacak olmasına karşın okullara halen görevlendirilme yapılmamış olması oldukça düşündürücüdür. Sınıf mevcutlarının üst seviyelere ulaştığı okullarımızda temizlik işlerinin nasıl yapılacağı akılları karıştıran en önemli sorudur. Öğrencilerde görülebilecek salgın hastalıklara karşı nasıl önlemler alınacağı da merak konusudur. 

Okullarımızın yeni döneme ne denli hazır başlayacağının kararını sizlere bırakıyorum.

Öğretmenlerin ise şartlar ne olursa olsun sabırsızlıkla öğrencilerine kavuşmayı beklediğini belirtmek istiyorum.

Unutulmamalıdır ki:

En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur.  (M.Kemal ATATÜRK)